Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj, Vekil Rektör Çakır’ı Ziyaret Etti

Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj, Vekil Rektör Çakır’ı Ziyaret Etti
TR">Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj ve beraberindeki heyet, Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır’ı makamında ziyaret etti.

Oldukça sıcak ve samimi bir havada geçen ziyarette Vekil Rektör Prof. Dr. Hamza Çakır iki ülkenin arasındaki yüzyıllar öncesine dayanan tarihi bağa vurgu yaparak sözlerine başladı. Çakır; elçilik heyetine Erciyes Üniversitesi’nde kendilerini ağırlamalarından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirmesinin ardından Büyükelçi Genci Mucaj’a Erciyes Üniversitesi hakkında detaylı bilgiler verdi. Erciyes Üniversitesi’nin Türkiye’de önde gelen ve tarihi kökleri olan bir üniversite olduğunu söyleyen Çakır, 18 Fakültesi, 7 Enstitüsü, 3 Yüksekokulu, 9 Meslek Yüksekokulu, 38 Araştırma Merkezi ve 50 bin öğrenciyle ve bilimsel alanda birçok çalışmasıyla öncü bir üniversite olduklarını belirterek Genom ve Kök Hücre Merkezi, Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi, Nano Teknoloji Araştırma Merkezi gibi birçok önemli araştırma merkezleriyle bilime ve en önemlisi Türkiye’ye katkısı olan bir üniversite olduğunu ifade etti.

“Erciyes Üniversitesi’ne Nobel Ödülü verilmesi gerekir.”

Vekil Rektör Çakır’ın, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi’nin “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ hastalığının tedavisinde kullanılacak aşıyı geliştirdiğini dile getirmesinin ardından Büyükelçi Genci Mucaj ise bu ilacın çok ciddi bir buluş olduğunu ifade ederek, tedavide kullanılacak bu ilacın biran önce insanlara sunulması gerektiğini ve bu buluştan dolayı Erciyes Üniversitesi’ne Nobel Ödülü verilmesini gerektiğini belirtti. Çakır ise ilacın önümüzdeki yıl içerisinde piyasaya sürüleceğinin altını çizdi.

ERÜ’de Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması için çalışmalara başlanacak

Çakır sözlerinin devamında Arnavutluk’tan 18 öğrencinin Erciyes Üniversitesi’nde eğitim gördüğünü belirterek “Umarız her iki tarafında girişimleriyle bu sayıyı artırırız. En az Arnavut’tan elli öğrenci üniversitemizde eğitim görmelidir.” şeklinde konuştu. Büyükelçi Genci Mucaj ise “Türkiye’de bizim için önemli üç şehir var İstanbul, Ankara ve Kayseri. İstanbul ve Ankara’da üniversitelerle görüşmelerimiz sürüyor. Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması konusunda. Sizlerden de bizim böyle bir talebimiz söz konusu. Her iki tarafta bu konuda gerekli özveriyi gösterirse burada bir bölüm açılmasını sağlayabiliriz” dedi. Rektör Çakır her iki tarafın da gerekli alt yapı çalışmalarını yaptığı sürece böyle bir bölümün üniversitede kurulabileceğini, her türlü desteğinde verilebileceğinin altını çizdi. Karşılıklı fikir alışverişlerinin ardından, Arnavutluk Büyükelçisi Genci Mucaj’a Vekil Rektör Prof. Dr. Hamza Çakır nazik ziyaretlerinden dolayı hediye takdim etti.

10 Ağustos 2015 Pazartesi