BAP Koordinasyon Birimi Yönergesi ve Uygulama Esasları Revize Edildi

BAP Koordinasyon Birimi Yönergesi ve Uygulama Esasları Revize Edildi
BAP Uygulama Yönergesi ve Uygulama Esasları revize edilerek 13 Kasım 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

BAP Birimi tarafından araştırmacılar için oldukça kapsamlı destekler sunulmasına rağmen, bazı desteklerin oldukça sınırlı sayıdaki araştırmacı tarafından kullanıldığı gözlenmektedir. Bu nedenle, BAP Birimi destekleri ile ilgili farkındalık düzeyinin artırılması ve araştırmacılarımızın ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri toplu olarak bir dokümanda bulabilmeleri amacıyla "BAP Koordinasyon Birimi Uygulama Esasları ve Kullanıcı Kılavuzu" dokümanı hazırlanarak araştırmacılarımızın kullanımına sunulmuştur. İlgili dokümanı indirmek için tıklayınız..

BAP Birimi destekli projeler kapsamında bursiyer çalıştırılması konusu araştırmacılarımız tarafından sıklıkla talep edilen bir husustur. Ancak, yürürlükteki mevzuata göre bu ve benzeri uygulamaların yapılması mümkün olamamaktadır. Üniversitemiz, BAP Birimleri ile ilgili mevzuatın tümüyle yenilenerek günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilir hale getirilmesi ve özellikle aşağıdaki hususlara imkân sağlayacak düzenlemelerin yapılması için girişimlerde bulunmuş ve 2011 yılından itibaren bu konuda bir dizi çalışmalar yürütülmüştür.

·  Bursiyer Çalıştırılması
·  Araştırmacılara Proje Teşvik İkramiyesi Ödenmesi
·  Hakemlik Ücreti Ödenmesi
·  Harcama İşlemlerinin Kolaylaştırılması

Bu kapsamda, Erciyes Üniversitesinin öncülüğünde aşağıda listelenen üniversitelerin ve kurumların ortak organizasyonluğunda BAP Koordinasyon Birimlerinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri hakkında 2011 yılından itibaren düzenli olarak çalıştaylar gerçekleştirilmiştir.

·       Erciyes Üniversitesi,
·       İstanbul Üniversitesi
·       İstanbul Teknik Üniversitesi
·       Boğaziçi Üniversitesi
·       Ortadoğu Teknik Üniversitesi
·       Hacettepe Üniversitesi
·       Akdeniz Üniversitesi
·       Gazi Üniversitesi
·       Dokuz Eylül Üniversitesi
·       Süleyman Demirel Üniversitesi

·       YÖK Başkanlığı
·       TÜBİTAK
·       Maliye Bakanlığı
·       Sayıştay Başkanlığı
·       Kamu İhale Kurumu
·       Kalkınma Bakanlığı

YÖK Başkanlığı tarafından görevlendirilmek suretiyle Başkanlığını ERÜ BAP Koordinatörü Prof.Dr.Adem KALINLI' nın yürüttüğü çalışmalara 50 den fazla üniversitenin temsilcileri katılmış, tüm üniversitelerin görüşleri alınarak yaklaşık 2 yılda hazırlanan mevzuat taslakları Ocak 2014’te YÖK Başkanlığına sunulmuştur. Hazırlanan taslakların Mevzuat Komisyonuna sevk edileceği ifade edilmesine rağmen, yeni mevzuatın uygulamaya geçirilebilmesi henüz mümkün olamamıştır.

İlgili mevzuatın bir an önce hayata geçirilebilmesi için Üniversitemiz ve çalışmalara katılan diğer üniversiteler konuyu yakından takip etmekte ve girişimlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda ERÜ BAP Koordinatörü Prof.Dr.Adem KALINLI, Eylül 2015'te YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Hasan MANDAL ile görüşme gerçekleştirmiş ve çalışmalar hakkında bilgi vermişlerdir. Konu YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Hasan MANDAL tarafından değerlendirilmiş ve YÖK Başkanlığına sunulmak üzere konu hakkında bir rapor hazırlanmakta olduğu ifade edilmiştir.

Çalışmaların mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılarak, yukarıda özetlenen önemli uygulamaların hayata geçirilebilmesi ve araştırma projelerinin katma değer yaratma potansiyelinin artırılması için halen üniversitemizin ve diğer paydaş üniversitelerin konuyla ilgili girişimleri devam etmektedir.

ERÜ BAP Koordinatörlüğü

18 Kasım 2015 Çarşamba