CWTS Leiden Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ERÜ’nün Büyük Başarısı

CWTS Leiden Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ERÜ’nün Büyük Başarısı
Hollanda’nın Leiden Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren CWTS Leiden Sıralama Sistemi tarafından “2016 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralaması” yayımlandı. Yayımlanan sonuçlara göre ERÜ farklı kategorilerde üst sıralarda yer alarak önemli bir başarı göstermiştir.

Web of Science Veri tabanındaki kayıtlara göre dünya genelinde en fazla yayın üreten üniversitelerin dahil edildiği değerlendirmelerde 3 görünüş dikkate alınmıştır:

· Çıktı (yayın sayısı)
· Etki (atıflar)
· İşbirliği (ortak yazarlığa dayalı işbirlikleri)

Üniversitelerin 2011-2014 yılları arasında gerçekleştirdiği yayınlar ve bu yayınlara 2015 yılı sonuna kadar yapılan atıfların ile ulusal/uluslararası işbirliklerinin dikkate alındığı değerlendirmelerde, ERÜ Türkiye üniversiteleri arasında 8. Sırada yer almıştır.

Leiden Etki Sıralaması kapsamında üniversiteler, yüksek atıf yapılan %1, %10 ve %50’lik gruplarda yer alan yayınlarının toplam yayınları içerisindeki oranlarına göre değerlendirilmiştir. Buna göre ERÜ, yayınlarının %1 ve %10’luk dilimde yer alma oranı bakımından Türkiye Üniversiteleri arasında 1. sırada, %50’lik dilimde yer alma oranı bakımından ise 3. sırada yer alma başarısı göstermiştir.

İşbirliği kategorisinde ise üniversiteler, diğer kurumlardan araştırmacılarla gerçekleştirilen ortak yazarlı yayınları dikkate alınarak sıralanmıştır. İşbirliği kategorisinde bir veya daha fazla kurumdan ortak yazarlı makale sayıları ve oranları, Uluslararası İşbirliği kategorisinde ise iki veya daha fazla ülkeden ortak yazarlı makale sayıları ve oranları dikkate alınmıştır. Ayrıca üniversitelerin diğer kurumlardan araştırmacılarla ortak gerçekleştirilen yayınlarının işbirliği yapılan kurumların coğrafik mesafelerine göre de değerlendirmeler yapılmıştır. ERÜ’nün işbirliği kategorisindeki sıralamaları aşağıdaki tablo’da verilmiştir.

Leiden Sıralaması kapsamında farklı araştırma alanında yapılan bilimsel yayınlar da değerlendirilmiş ve üniversiteler 5 ana araştırma alanı başlığı altında sıralanmıştır. Araştırma alanlarında yüksek atıf alma oranları ve işbirliği oranlarına dayalı olarak yapılan değerlendirmede ERÜ’nün Türkiye üniversiteleri içerisindeki sıralamaları aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

2011-2014 Yılları arasında ERÜ’nün alanlara göre yayın sayısı oranlarının dağılımı ve işbirliği oranları ise grafiklerde gösterilmiştir.

24 Mayıs 2016 Salı