×
×
HABERLER
ERÜ’de “100. Yılında Kutü’l Amare” Konulu Paneli Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
ERÜ’de “100. Yılında Kutü’l Amare” Konulu Paneli Düzenlendi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından “100. Yılında Kutü’l Amare” konulu panel düzenlendi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Selçuk Duman, ERÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç, Harbiye Müzesi Grup Başkanı Dr. Öğ. Kd. Albay Zekeriya Türkmen, ERÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serdar Sakin ile Doç. Dr. Mücahit Özçelik’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç, Kutü’l Amare Zaferi’ tarihi hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Kılıç, “İngilizler, sinsi bir şekilde önceden keşfettikleri ve haritalarını çıkardıkları zengin petrol yataklarının bulunduğu Musul ve Kerkük olarak bilinen bölgeyi ele geçirmek istediler. O sıkıntılı dönemde Osmanlı Devleti, 7 düvele karşı kahramanca 9 cephede mücadele verdi. İngiliz birlikleri sinsice Basra Körfezine asker çıkartarak bugünkü Bağdat’ın Kut bölgesine kadar ilerledi. 1916 yılının 29 Nisan günü İngilizlere karşı yapılan mücadelede Türk Ordusu Kutü’l Amare Zaferini kahramanca kazandı. Bu zafer Osmanlı Devleti’nin Çanakkale harbinden sonra kazanılan son zaferi olarak bilinmektedir” dedi.

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Selçuk Duman ise İngilizlerin o dönemde Osmanlı üzerinde yayılmacı bir politika izlediğini söyledi.

Prof. Dr. Duman, “O dönemlerde İngiltere ‘denize hakim olan ticarete hakim olur’ sloganıyla yayılmacılığın ticaret üzerinden yapılması gerektiğini devlet politikası haline getirdi. İngiltere 1838 yılında Osmanlı devletiyle yapılan ticaret anlaşması ekseninde, özellikle o dönemde etkin yönetimini kullanarak Osmanlı Devleti’ni açık pazar olarak görerek ciddi bir adım attı. Bilindiği gibi 1838- 1871 dönemi dediğimiz Tanzimat döneminde, Tanzimatçıların genel felsefesi olarak Osmanlı Devleti’nin Osmanlıcılık çerçevesinde kalkındırılmasıydı. Fakat bunu yaparken emperyalist ülkelerle işbirliği yapacaklarını öne sürmeleri İngiltere’nin Osmanlı üzerinde ciddi bir etkinlik kazanmasına sebep oldu” diye konuştu.


12 Mayıs 2016 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER