ERÜ Öğretim Üyesi Keskin, Ünlü Tarihçi Halil İnalcık’ı Anlattı

ERÜ Öğretim Üyesi Keskin, Ünlü Tarihçi Halil İnalcık’ı Anlattı
ERÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin. “Halil İnalcık, Osmanlı Tarihini Bütün Dünyaya Sevdirmiştir”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı anlattı. Prof. Dr. Keskin, “Halil İnalcık ismiyle müsemma dost bir insandı. Kendisini ilime, tarihimize, Osmanlı Tarihine adamış, Osmanlı Tarihini bütün dünyaya sevdirmiştir. Hocamız son  Osmanlılardan biriydi. Osmanlı doğmuştu, ömrü aziz Cumhuriyete hizmetle geçti. Öğretmekten O’nun kadar haz alan, herhalde çok nadir hoca vardır” dedi.

ERÜ Edebiyat Fakültesinde odasında ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı anlatan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keskin, daha önce asistanlığını yaptığı ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Hocamız Son Osmanlılardan Biriydi

Prof. Dr. Keskin, “Halil İnalcık ismiyle müsemma dost bir insandı. Kendisini ilime, tarihimize, Osmanlı tarihine adamış, Osmanlı tarihini bütün dünyaya sevdirmiştir. Hocamız son Osmanlılardan biriydi. Osmanlı doğmuştu, ömrü aziz Cumhuriyete hizmetle geçti. Öğretmekten O’nun kadar haz alan, herhalde çok nadir hoca vardır. Hocam bana, ismimden ziyade ‘Hatip’ derdi ki, bundan ayrıca gurur duyardım. Derslerine hazırlıklı gelmemden, hitabetimim etkileyiciliğinden hoşnut olurdu ve takdirini de açıktan yapmaktan çekinmezdi” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de Çok Sayıda Öğrenci Yetiştirdi

Ünlü Tarihçi Halil İnalcık’tan çok şey öğrendiğini ifade eden Prof. Dr. Keskin, “1972-1973 döneminde İl Tarih Coğrafya Fakültesi’nde öğrencisi olma bahtiyarlığına erdim. Ondan çok şey öğrendim, bilim disiplinini, tarihin objektif olması gerektiğini, efsanelerden ve asılsız rivayetlerden arındırılması gerektiğini öğrendim. Belgenin, kütüphanelerin ne anlama geldiğini ondan öğrendim. Dünyanın her tarafından çok sayıda doktora öğrencisi yetiştirdi. Bu öğrenciler uluslararası üne sahiptirler. Daha sonra Ankara’ya geldi. İhsan Doğramacı kendisini Bilkent Üniversitesi’ne aldı. Vefat edene kadar burada çok sayıda öğrenci yetiştirdi” dedi.

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın tarihi incelikleriyle anlattığını belirten Prof. Dr. Mustafa Keskin, “Prof. Dr. Halil İnalcık hayatı boyunca idari görev almadı fakat dünyanın en ünlü bilim kuruluşlarının azasıydı. Kendini ilime adayan bir hocaydı. Özellikle son çeyrek yüzyılda eserlerini mükemmelleştirdi. Bu eserler yeni baskılarla bizim kamuoyumuzda da önemli yere sahip olacaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanımıza Teşekkür Ediyorum

Hükümetin Halil İnalcık’ın cenazesine gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyan Prof. Dr. İnalcık, “Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a, Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Bakanlar Kurulunun değerli üyelerine, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın İstanbul Fatih Camii Haziresinde toprağa verilmesi kararlarından ötürü şükranlarımı arz ediyorum” şeklinde konuştu.

Halil İnalcık Caddesi, Dünya Durdukça Üniversitemizde de Duracak Erciyes Üniversitesi tarafından ünlü Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın isminin bir caddeye verilmesinin büyük bir vefa örneği olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, “ERÜ Rektörlüğü, bilim ve düşünce tarihimize mal olmuş şahsiyetlerin adlarını yerleşke caddelerine ad olarak vermiştir. ERÜ’ de ismi verilen ‘Halil İnalcık Caddesi’ üniversitemiz olduğu müddetçe yaşayacak, ufkumuzu açan düşünceleri usul ve yöntemleri genç nesillere meşale olacaktır” dedi.

02 Ağustos 2016 Salı