AKADEMİK BAŞARILAR
Erciyes Teknopark’a 3. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde 2 Ödül Birden

Erciyes Teknopark’a 3. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde 2 Ödül Birden
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi açıklandı ve Erciyes Teknopark, 5-9 yaş aralığında “Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” ve “En Çok Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” kategorilerinin her ikisinde de birinci oldu.

İlki 2013 yılında düzenlenen, Türkiye’de teknoloji geliştirme bölgelerinde yürütülen Ar-Ge projelerinin ve bu projeler sonucunda ortaya çıkan teknoloji ürünlerinin tanıtıldığı 3. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi Ankara Holiday INN Hotel’de düzenlendi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açılışı yapılan zirve kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır, Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun ve Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık’ın katıldığı zirvede 2014 yılı TGB Endeksi açıklandı. Erciyes Teknopark, “5-9 Yaş Aralığında Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” ve “En Çok Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” kategorilerinin her ikisinde de birinci oldu. Türkiye’deki tüm teknoparkların sıralandığı kategoride ise toplamda yirmi sıra birden yükselerek beşinci olan Erciyes Teknopark, yapılan değerlendirmeler neticesinde 53,36 puan alarak birçok teknoparkı geride bıraktı ve iki prestijli ödül birden almaya hak kazanan tek teknopark oldu.

Törende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’tan ödülleri alan Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır konuya dair yaptığı açıklamada, teknoparkların, üniversite sanayi işbirliğinde önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, teknopark üniversite-sanayi-devlet iş birliği oluşumunun; bilginin üretim merkezi olan üniversiteyi, bu bilgiyi pratik uygulamaya aktaran sanayiyi, işbirliğinin sürekliliği ve verimliliği açısından destek sağlayan ve politika belirleyen devleti kapsadığını söyledi.

Prof. Dr. Çakır; “Erciyes Teknopark “Teknoloji Üssü” olma yolunda önemli mesafe kat etti”

1970’lerin sonunda teknopark sayısında dünya genelinde önemli bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Çakır, şu an dünya üzerinde 4000’den fazla teknoparkın kurulu bulunduğunu ve bu kavramın ülkemizde 2000’li yılların başında ciddi manada masaya yatırılıp, bunun sonucunda 2001 yılında 4691 Sayılı Kanun çıkarılarak teknoparklar için zemin oluşturulduğunu ifade etti. Türkiye’de şuan için 46’sı faal olmak üzere 61 teknoparkın hizmet verdiğini söyleyen Prof. Dr. Çakır, Erciyes Teknopark’ın temelinin 2005 yılında atılıp 2007 yılında ise ilk firmayı kabul ederek faaliyetlerine başladığını aktardı. Prof. Dr. Çakır sözlerine şöyle devam etti; “Fiziki alt yapısını titizlikle tamamlamış olan Erciyes Teknopark, 30.500 m2 kullanım alanıyla, alt yapı olanaklarıyla, sosyal alanları ile nitelikli ve güçlü bir teknopark olarak hizmet vermekte. Bugün Erciyes Teknopark 186 ar-ge firması, 2 Yüz Milyon TL’yi aşkın Ar-Ge cirosu, 10 Milyon Dolar Ar-Ge ihracatı ve 51 adet fikri mülkiyet hakkı ile ülkenin “Teknoloji Üssü” olma yolunda önemli mesafe kat etmiştir.”

Prof. Dr. Çakır sözlerine; “Alınan mesafenin en güzel örneği olan bu başarıda, emeği geçen başta Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun olmak üzere tüm ekibi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde son verdi.

12 Ekim 2015 Pazartesi
DİĞER AKADEMİK BAŞARILAR