Erciyes Üniversitesi’nde Afrika Rüzgârı Esti

Erciyes Üniversitesi’nde Afrika Rüzgârı Esti
Erciyes Üniversitesi’nde eğitim gören Afrikaları öğrencilerin oluşturduğu Afrikalı Öğrenciler Birliği tarafından “Afrika Tanıtım Günü” etkinliği düzenlendi. Afrikalı öğrencilerin geleneksel kıyafetleriyle sergiledikleri tiyatro, şiir dinletisi, dans ve defile gösterisi büyük beğeni gördü.

Sabancı Kültür Sitesi’ndeki etkinliğe Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem, Erciyes Üniversitesi Afrikalı Öğrenciler Birliği Başkanı Therno Sadou Barry’nin yanı sıra, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ERÜ Afrikalı Öğrenciler Birliği Başkanı Therno Sadou Barry, “Hepimiz farklı ülkeler, kültürler, farklı diller inançlardan geliyoruz. Bu etkinliğin burada gerçekleştiğini görmek hepimize büyük heyecan ve mutluluk veriyor. Bu etkinlik üniversitemiz adına ve tüm Afrikalı öğrenciler için çok önemli bir başarı. Buradaki amacımız, Afrika Kıtası’ndan üniversitemize gelen bütün öğrencileri bir araya getirmek. Afrika’nın geleneğini ve kültürünü, Türk toplumuna tanıtmaktır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ise bu tarz etkinliklerin Türkiye ile Afrika arasındaki içten ve samimi kültürel ilişkilerin artırılması yönünde iyi bir adım olduğunu kaydetti.

Rektör Güven, “Afrika ülkelerinin yaklaşık yüzde yetmişi üniversitemizde temsil ediliyor.  Bir tane öğrencinin olduğu gibi, 25- 26 tane öğrencinin olduğu ülkelerde var.  Tabi ki sizler bu ülkelerden başka coğrafyaya, başka bir kültüre geliyorsunuz. Her ne kadar bizim Afrika’yla gönül bağımız olsa da; geçen yüzyılı aşkın bir sürede bağların biraz koptuğu, daha çok Avrupa ağırlıklı bir kültürün Afrika bölgesinde etkili olduğunu görüyoruz. Afrika ülkeleri de Türkiye’de ki insanlar için biraz bilinmeyen ülkeler. O yüzden kültürünüzü tanıtmak amacıyla inşallah bundan sonraki zamanlarda halka açık etkinlikler de yaparsınız. Kültürünüzü, dilinizi, kıyafetlerinizi ve tarihinizi tanıtmak, yemeklerinizi, müziğinizi tanıtmak olanağı sunarsınız. Zaman geçince büyük bir kısmınız yönetici olacaksınız, bir kısmınız akademisyen olacaksınız ve bir kısmınız da kamuya hizmet edeceksiniz. Lütfen bu birliği, bu kardeşliği oraya da taşıyın” dedi.

Ayrıca Afrika’nın kardeşliğe ve birliğe ihtiyacı olduğunu belirten Rektör Güven, “Afrika’nın birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İnşallah sizler Afrika’nın gelişimi için çok büyük işler başaracaksınız. Ben sizlere güveniyorum. Biz sizleri seviyoruz, siz de birbirinizi sevin ve güzel bir dünya ve barış için katkıda bulunun. Bu vesileyle bu etkinliği düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Erciyes Üniversitesi Afrikalı Öğrenciler Birliği Başkanı Therno Sadou Barry tarafından Rektör Porf. Dr. Muhammet Güven’e plaket takdim edildi.

Etkinlik Afrikalı Öğrencilerin geleneksel kıyafetleriyle yaptıkları şiir dinletisi, tiyatro, dans ve defile gösterileriyle son buldu.

16 Mayıs 2016 Pazartesi