KOAH Hastalığına Dikkat Çektiler

KOAH Hastalığına Dikkat Çektiler
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde “16 Kasım Dünya KOAH Günü” etkinliği düzenlendi.

Gevher Nesibe Hastanesi girişine kurulan stantta vatandaşlar KOAH Hastalığı konusunda bilgilendirilirken, aynı zamanda ücretsiz solunum fonksiyon testinden geçirildi.

KOAH hastalığı hakkında basın mensuplarına bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gülmez, 40 yaşın üzerinde her beş kişiden birinin KOAH hastası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gülmez, “KOAH, obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Sigara hastalığın en temel nedeni olup, hava kirliliği ve genetik etkenler hastalık oluşumunda aktif rol oynarlar. KOAH hastalığında teşhis, zayıf hava akışını kontrol eden akciğer fonksiyon testleri ile anlaşılır. KOAH, bilinen nedenlere maruz kalınımı düşürerek önlenebilir. Dünya çapında KOAH hastalığından dünya nüfusunun yüzde 5’inin etkilendiği bilinmektedir. KOAH dünyada en ölümcül hastalık olarak da tanımlanmaktadır” dedi.

KOAH hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. İnci Gülmez, KOAH teşhisi konulan hastaların tedavilerini aksatmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden TurkMSIC öğrencilerinin de destek verdiği etkinlikte vatandaşlara KOAH hastalığı ile ilgili bilgilendirme broşürü de dağıtıldı.

18 Kasım 2016 Cuma