Kafkasya Üniversiteler Birliği 6. Olağan Kongresi Bişkek’te Gerçekleştirildi

Kafkasya Üniversiteler Birliği 6. Olağan Kongresi Bişkek’te Gerçekleştirildi
Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) 6. Olağan Kongresi ile Uluslararası Eğitim Fuarı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirildi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Transkafkasya’da Tarihi İpek Yolu’nun Yeniden İnşası: Düşünceler ve Öneriler" konulu KÜNİB 6. Olağan Kongresi’ne, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Ardahan Üniversitesi Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, T.C. Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Ukrayna Bişkek Büyükelçisi Nikolay Doroşenko, Azerbaycan Büyükelçilik temsilcileri, YÖK üyeleri, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak, KÜNİB üyesi/izleyici üniversitelerin rektörleri ve diğer temsilciler katıldı.

KTMÜ Rektörü ve Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Balcı, bölgesel işbirlikleri ve ortaklıkların büyük bir sinerji oluşturarak uluslararası alanda büyük etki yaratacağını, bunlardan biri olan ve iki ülkenin ortak kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin iki ülkenin desteğiyle bugün Türk dünyasına hizmet eden ve Türk dünyası gençlerinin yetiştiği güçlü bir üniversite olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Balcı, Türk Dünyası Üniversiteler Birliği’nin ve Kafkasya Üniversiteler Birliği gibi değerli oluşumların bölgesel işbirlikleri çerçevesinde hızla büyüyerek gelişeceğini ve uluslararası alanda etkili kurumlara dönüşeceğini kaydetti.

KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise günümüz dünyasında içe kapanarak, dış dünyayla etkileşimden yoksun olunmasının büyük kayıplarla sonuçlanacağını, KÜNİB gibi birliklerin yapacağı çalışmaların insanlığa çok şey katacağını söyledi. Prof. Dr. Korkmaz, "Güneş doğudan doğuyor. Bunun anlamını doğru okumalıyız. Doğunun kaynakları batıda tüketiliyor fakat batının silahları doğuya yöneltiliyor. Bu sebeple yaşadığımız coğrafyanın önemini iyi bilmeliyiz. KÜNİB gibi birliklerin yapacağı çalışmalar, bu yönde insanlığa çok şey katacaktır. Ümidimiz gençlerimizin üniversite yıllarında kardeşliklerini pekiştirmeleri, dost olmaları ve uluslararası platformlarda güç birliğiyle ülkelerimizi, halklarımızı temsil etmeleridir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yekta Saraç da konuşmasında, dünyada ülkeler ve yükseköğretim kurumları arasındaki uluslararası ilişkilerin ve işbirliklerinin arttığını, KÜNİB’in de böyle bir ihtiyaçtan doğduğunu söyledi.

Kongre sonunda KÜNİB üyesi ve izleyici üniversiteler arasında Mevlana Değişim Protokolü anlaşmaları imzalandı.

Kongre sonrası Bişkek'te KÜNİB Eğitim Fuarı düzenlendi. Türkiye'den 40, Kıbrıs'tan 1, Amerika Birleşik Devletlerinden 1, Kırgızistan'dan 1 üniversite katıldığı ve iki gün süren fuara üç bini aşkın ziyaretçi katıldı. Erciyes Üniversitesi, fuarda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak nezaretinde Öğrenci İşleri Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Karaaslan ve Mevlana Değişim Programı Koordinatörü Doç. Dr. İsmail Çakır tarafından genç üniversite adaylarına tanıtıldı. Kırgızistanlı lise ve üniversite öğrencileri Erciyes Üniversitesi’ne yoğun ilgi gösterdi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin öncülüğünde Merkezi Asya Üniversiteler Birliği” kuruldu

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin ev sahipliğinde Bişkek’te gerçekleştirilen kongrede, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin öncülüğünde Merkezi Asya Üniversiteler Birliği” kurulması kararlaştırıldı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin öncülüğünde kurulan “Merkezi Asya Üniversiteler Birliği”ne Erciyes Üniversitesi kurucu üye oldu.

Erciyes Üniversitesi (Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak), Sütçü İmam Üniversitesi (Prof. Dr. Durmuş Deveci), Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (Prof. Dr. İrfan Aslan), Kastamonu Üniversitesi (Prof. Dr. Seyit Aydın), Erzincan Üniversitesi (Prof. Dr. İlyas Çapoğlu), Erzurum Teknik Üniversitesi (Prof. Dr. Muammer Yaylalı), Bartın Üniversitesi (Prof. Dr. Ramazan Kaplan), Tunceli Üniversitesi (Prof. Dr. Ubeyde İpek), Bayburt Üniversitesi (Prof. Dr. Selçuk Coşkun), Uşak Üniversitesi (Prof. Dr. Sait Çelik), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Prof. Dr. Mansur Harmandar), Siirt Üniversitesi (Prof. Dr. Murat Erman), Niğde Üniversitesi (Prof. Dr. Adnan Görür), Ordu Üniversitesi (Dr. Tarık Yarılgaç), İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (Prof. Dr. Galip Akhan), Başkent Üniversitesi (Prof. Dr. Mehmet Haberal), University of Applied Science and Technology (Prof. Dr. Mohammad Akhbari), Melitopol State Pedagogical University (Prof. Dr. Valentin Molodychenko), Azerbaycan Devlet Aqrar Üniversitesi (Prof. Dr. İbrahim Ceferov) akademik işbirliği protokolüne imza attı.

27 Mayıs 2016 Cuma