×
×
HABERLER
Sağlık Bakanı Akdağ, Üniversitemizde Geliştirilme Aşamasında Olan KKKA Aşısı İle İlgili Konuştu
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Sağlık Bakanı Akdağ, Üniversitemizde Geliştirilme Aşamasında Olan KKKA Aşısı İle İlgili Konuştu
“BİR KAÇ YIL SONRA BU AŞIYI ENDÜSTRİYEL HALE GETİRECEĞİZ"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erciyes Üniversitesi İyi Klinik ve Uygulamalar Merkezi’nde Faz1 çalışmaları devam eden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı koruyucu aşı ile ilgili konuştu. Bakan Akdağ, “Erciyes Üniversitesi bu konuda çalıştı. Gönüllülerde uygulama aşamasına kadar getirildi. Birkaç yıl sonra bu aşıyı endüstriyel duruma getireceğiz. Bazı aşıların da Türkiye'de üretilmesi için firmalarla görüşüyoruz. Ama onlar lisans altında üretilen aşılar olacak. Kırım Kongo aşısının Türkiye'de üretilecek olması çok büyük aşamadır. Bu aynı zamanda virüs aşısı. Virüs aşılarını üretmek bakteri aşılarını üretmekten daha zordur. Kırım Kongo aşısının patenti bizde olacak. Dünyada ilk olacak" dedi.

Yeni Şafak gazetesine açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıkta millileşmeyi, önce aldığımız hizmetin millileşmesi olarak değerlendirmek lazım" diyen Akdağ, "Bunu da büyük ölçüde başardık. Eskiden birçok insanımız tedavi veya ameliyat için yurtdışına gitmek zorundaydı bugün ise tam tersine yurtdışından insanlar Türkiye'ye tedavi için geliyorlar. Sağlık hizmetleri bu anlamda millileşmiş oldu" dedi.

Türkiye'nin ilaç erişiminde en ucuz ülkelerden biri olduğunu söyleyen Akdağ, "Kullandığımız ilaçların 6.5 milyar liralık kısmı şu an yurtdışından ithal ediliyor ama bunlar Türkiye'de imal edilebilir. İlaçta yerlileştirme ana kalemlerimiz. Bunun 700 milyonluk kısmını yerlileştirmek için düğmeye bastık. Firmalara gerekli yazılar yazıldı. Bir sene sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bu başlık altındaki ilaçların sadece Türkiye'de üretilenlerini alacak. 1 milyar 700 milyon civarında ikinci bir grup için de önümüzdeki 2 ay içinde aynı uygulamaya başlıyoruz. Bir yıl sonra bu firmalar bu ilaçları Türkiye'de üretirse satın alınacak. 2 milyar 400 milyon liralık bölümü bu sene yerlileşmek için harekete geçmiş olacağız. Geriye kalan kısmı da sürece yayılacak. Firmaları teşvik ediyoruz. Ruhsatlarını vereceğiz" diye konuştu.

Kırım Kongo aşısını dünyada ilk üreten ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Akdağ, "Erciyes Üniversitesi bu konuda çalıştı. Gönüllülerde uygulama aşamasına kadar getirildi. Birkaç yıl sonra bu aşıyı endüstriyel duruma getireceğiz. Bazı aşıların da Türkiye'de üretilmesi için firmalarla görüşüyoruz. Ama onlar lisans altında üretilen aşılar olacak. Kırım Kongo aşısının Türkiye'de üretilecek olması çok büyük aşamadır. Bu aynı zamanda virüs aşısı. Virüs aşılarını üretmek bakteri aşılarını üretmekten daha zordur. Kırım Kongo aşısının patenti bizde olacak. Dünyada ilk olacak" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından çalışmaları Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde yürütülen KKKA aşısı, Türkiye’nin sağlık sektörü alanında Vizyon 2023 hedefinde önemli yer tutmakta.

Tavşan denemelerinde herhangi bir toksik etki saptanmayan ve gönüllü insanlarda deneme aşamasında olan KKKA aşısı, faz çalışmalarından olumlu sonuçlar alındığı taktirde ülkemizde sağlık alanında önemli bir çalışmaya imza atılmış olacak.


23 Şubat 2017 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER