TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı için İmzalar Atıldı

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı için İmzalar Atıldı

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı’nda Erciyes Üniversitesi ön başvuruları kabul eden uygulayıcı kuruluş olmaya hak kazandı.

Programının ve seçilen uygulayıcı kuruluşların girişimci adaylarına tanıtımı etkinliklerini de içeren “Uygulayıcı Kuruluş İmza Töreni”, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımlarıyla TÜBİTAK başkanlık binasında gerçekleştirildi.

İmza töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık öncelikle gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştirmesinin ne kadar önemli olduğunu bugünlerde bir kez daha gördüklerini vurgulayan Işık, ülkenin dünya tarihinin var olduğu günden bu yana yaşanan sorunların merkezi olan bir coğrafyada yer aldığını ifade etti. Bir o kadar önemli olanın da silahlı kuvvetlerin görevlerini etkin şekilde yürütebileceği teknolojiyi mümkün olduğunca yerli imkânlarla sunmak olduğuna dikkati çeken Işık, Türkiye'nin, savunma sanayinin millileşmesinde günümüzde çok önemli bir noktaya geldiğine işaret ederek, bu başarıda tüm kurumların önemli payı olduğunu ancak en başat kurumlardan birinin TÜBİTAK olduğunu kaydetti. Bakan Fikri Işık, ülkede bilimin, teknolojinin ve girişimciliğin gelişmesi için her türlü katkıyı sağladıklarını belirterek, Teknogirişim Sermayesi Desteği programına büyük önem verdiklerini bildirdi. Söz konusu program kapsamında yüzlerce yeni şirketin kurulduğunu ve bu şirketlerin ülke için katma değer ürettiğini dile getiren Işık, programla bu yıl daha fazla kişiye destek vermek istediklerini söyledi. Bugünkü imza töreninin de bu sorunun çözümü noktasında iyi bir adım olduğunu anlatan Işık, Bireysel Genç Girişim Programının ilk aşamasını artık TÜBİTAK'ın değil, TÜBİTAK'ın destekleyeceği 17 kuruluşun yürüteceğini kaydetti. Işık, sözleşme imzalanacak 17 uygulayıcı kuruluşa da gösterdikleri işbirliğinden dolayı teşekkür etti.

“Uluslararası Rekabet Gücünü Artırıyoruz

Toplantıda program hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK’ın son 3 yılda özel sektöre yönelik desteklerini hem çok çeşitlendirdiğini hem de finansman boyutunu iyileştirdiğini söyledi. Girişimcilik özel olarak ele alındığında, artık girişimcileri fikirlerinden başlayıp firma kurmalarına kadar hem finansal olarak hem de danışmanlık, mentörlük sağlayarak her aşamada desteklediklerini belirten Çelik, BiGG Uygulaması hakkında şu bilgileri aktardı; “Bireysel Genç Girişim Programı BiGG ile girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini teknoloji odaklı başlangıç firmaları kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmeleri için iş fikrinden pazara kadar olan faaliyetlerini destekliyoruz. Bu sayede de uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen ve teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının kurulmasını desteklemiş oluyoruz” Program sayesinde birçok girişimcinin başarıyı yakaladığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çelik, “Bu geliştirdiğimiz programın ilk versiyonunda 3 yıllık süre zarfında kurulan şirketler kurulduktan kısa süre içinde, TÜBİTAK’tan aldıkları desteklerle önemli başarı hikâyeleri oluşturmuşlardır. Bu yeni BİGG uygulamamız ile başarı örneklerinin artmasını hedefliyoruz. TÜBİTAK ile el ele veren uygulayıcı kuruluşlara teşekkür ediyorum ve kendilerine bahsettiğim gibi büyük görevler düştüğünün tekrar altını çizmek istiyorum. Bu şekilde, geliştirdiğimiz yeni uygulama ile genç girişimcilerimizin başarılarının daha da artacağına inanıyorum” diyerek sunumunu tamamladı.

ERÜ Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır; “Şimdi icraat vakti.”

Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır ise konuşmasında tarih ile günümüz arasında bir kıyaslama yaparak bilim ve teknolojideki gelişmelerin önemine vurgu yaptı. Çakır; “Tarih 1974, Türkiye Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaparken uçağının lastiğini bile dışarıdan getirmek zorundaydı. Bugün belki şu saatlerde sınır ötesine operasyon yapan Türk jetleri, kendi insansız hava araçlarımızla keşif yapıp nokta atışları yapıyor, kendi füzelerini ve silahlarını kullanıyor. Merhum Necip Fazıl’ın dediği gibi şimdi icraat zamanı, Türkiye artık bunu gerçekleştiren bir ülke. TÜBİTAK buna öncülük yapıyor. Türk gençliği her zaman buna hasretle bakmıştır. Ben TÜBİTAK’a, Sayın Bakan’a ve Türkiye’nin bu yolda ufkunu açan Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından uygulayıcı kuruluşlarla imza töreni gerçekleştirildi. Uygulayıcı kuruluşlar arasında, Anadolu Üniversitesi TTO, Bilkent Cyberpark, Ankara Teknokent, Dokuz Eylül-Depark, Erciyes Teknopark, Fırat TTO, Hacettepe TTM, BİGG SEA- İde-EGE ADANA, ÜSAM INOVENT, İTÜ ÇEKİRDEK, Teknopark İzmir, Karadeniz Teknik TTO, Konya Teknokent, ODTÜ Teknokent, Özyeğin TTO, TOBB ETÜ TTO, Türk Ekonomi Bankası ve Uludağ Üniversitesi TTO bulunuyor.

29 Temmuz 2015 Çarşamba