Tıp Öğrencilerini “AIDS Hastalığı” Konusunda Bilgilendirdi

Tıp Öğrencilerini “AIDS Hastalığı” Konusunda Bilgilendirdi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Demiraslan, tıp öğrencilerine yönelik “HIV/AIDS Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

Tıp Fakültesi Dönem 3 Amfisinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Doç. Dr. Demiraslan, Dünya Sağlık Örgütü’nin son verilerine göre dünyada yaklaşık 36,7 milyon HIV’le enfekte kişi yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Demiraslan, “HIV (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü) tarafından bağışıklık sisteminin zarar görmesi sonrasında fırsatçı enfeksiyonlara ve kanserlere daha açık hale gelinmesi şeklinde seyreden kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre dünyada yaklaşık 36,7 milyon HIV’le enfekte kişi yaşadığı tahmin edilmektedir. Bunların yaklaşık yarısı kadın ve 1,8 milyonu çocuktur. Yeni HIV’li sayısı 2,1 milyondur ve sayı geçen yıldan yüksektir. AIDS’ten ölümler ise yılda 1,1 milyon kişi olup giderek azalmaktadır. Türkiye’de yeni HIV’li sayısı artmaya devam etmektedir. 2013 yılında 1400 yeni HIV’li varken bu sayı 2014 yılında 1967 ve 2015 yılında ise 2072’ye ulaşmıştır. Türkiye’de 1985’ten beri HIV tanısı konulan hastaların %77’si erkektir. 25-40 yaş arası hastalar HIV’lilerin %50’sini oluşturmaktadır. HIV enfeksiyonu başlıca korunmasız cinsel ilişki, HIV’le enfekte kan nakli, HIV’li birisi tarafından kullanılmış iğne, şırınga veya kesici aletlerin kullanılması, HIV’li anneden bebeğe geçiş şeklinde bulaşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada HIV testi yaptırmak desteklenmektedir. Hatta evde yapılabilecek HIV testi bile tavsiye edilmektedir. Bu sayede HIV tanısının konulmasıyla HIV’in bulaşması önlenmiş olacak, erken tedavi olma şansı yakalanmış olacaktır. Bunun sonucunda ömür boyunca diğer insanlar gibi bir hayat sürme şansı yakalanmış olacaktır. Birleşmiş milletlerin bu yılki 1 Aralık Dünya AIDS günü sloganı “elini kaldır, dur!” diye konuştu.

30 Kasım 2016 Çarşamba