×
×
HABERLER
6. Uluslararası Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
6. Uluslararası Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu

Erciyes Üniversitesi, İstanbul Müftülüğü, İslami İşbirliği Gençlik Forumu işbirliğiyle ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı desteğiyle düzenlenen 6’ncı Uluslararası Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu, Osmanlı Arşivleri Kongre Salonu’nda yapıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu sempozyumun açılışında konuşan Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Atak, şunları söyledi:

“1700’lü yıllardan itibaren ortaya çıkan modern psikoloji bilimi, Katolik kilisesinin maddi, manevi istismarı neticesinde Tanrısına yüz çeviren ve sonrasında ‘maneviyatı yaşayamama gerilimİ’ içerisindeki batı insanına ilaç olabilme çabası göstermiştir. Cin çıkarma, manyetizma, hipnoz ve ruh çağırma gibi yöntemleri kullanarak psikolojik kökenli hastalıkları iyileştirme çabalarını sürdürmüştür.

İnsana; doğuştan öldürme ve yok etme dürtüsünün etkisinde kalan hırs, haset, kin, bencillik vb. hasletlerin yönetiminde olan ve öz itibariyle kötüye meyleden bir varlık olarak bakılmıştır. Dolayısıyla yapılan çalışmalar bireyin manevi tekâmülünü sağlama eksenli olmamış ve belirli dönemlere odaklanarak andan uzaklaşılmış ve nefs-i emmareyi tatmin etmenin ötesine geçilememiştir.

Tek boyutlu olarak insanı algılayış tarzı beraberinde yanlış reçetelerin ortaya çıkmasına neden olmuş ve ahsen-i takvim olarak ve tertemiz bir fıtrat üzere yaratılan insanın latif ve güzel yönleri göz ardı edilerek ortaya konulan modeller yeterince çözüm olamamış, ontolojik bağlamda yaşanan kaygı ve acılara çare üretememiştir.

Bu düşüncelerden hareketle 2014 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesinde düzenlenen birinci Ulusal Maneviyat Psikolojisi sempozyumu ile bu konularda çalışmaları bulunan bilim insanları bir araya getirilmiştir. Sempozyumların 2015’te ikincisi Kayseri de, 2016’da üçüncüsü Kayseri’de, 2017’de dördüncüsü İstanbul’da, 2018’de beşincisi Tokat’ta düzenlenmiştir. Bu sempozyumlar Türkiye’nin dört bir yanından katılımlarla ve yoğun bir ilgi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar bilimsel kitap olarak da yayınlanmıştır.”  

Maneviyat Psikolojisi Sempozyumlarının artık gelenekselleştiğini söyleyen Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıtkı İlkay da, “Bireylerin yaşadığı ruhsal bunalım kökenli kaygı bozukluğu, depresyon, panik bozukluğu, sosyal fobi gibi durumlara Kur’an, sünnet ve tasavvuf merkezli yaklaşımlarla çözüm önerileri sunma amacıyla başlatılan Maneviyat Psikolojisi Sempozyumları bilimsel platformlarda yoğun bir ilgi görmüştür. İlk üçü Erciyes Üniversitesinde düzenlenen Maneviyat Psikolojisi Sempozyumları sonrasında farklı üniversiteler ve kurumların desteğiyle büyük ilgi ve yoğun bir katılımla her yıl tekrarlanarak geleneksel bir hale dönüşmüştür. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen bu sempozyum artık uluslararası bir boyut kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Sempozyum; Malik El BEDRİ, Abdullah ROOTMAN, Norani NOOR, Manal MOHAMMED, Mustafa MERTER, Sefa SAYGILI, Mücahit GÜLTEKİN, Süleyman DERİN, Mustafa ATAK, Turgay ŞİRİN, Recep ŞENTÜRK, Veysel AKKAYA, Nur SAKİNAH’ın sunumlarıyla ve plaket törenleriyle tamamlandı.


07 Mayıs 2019 Salı
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER