ERÜ’de “1. Uluslararası Sancak Beyi Atlı Okçuluk Müsabakası” Düzenlendi

ERÜ’de “1. Uluslararası Sancak Beyi Atlı Okçuluk Müsabakası” Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde 1. Uluslararası Sancak Beyi Atlı Okçuluk Müsabakası gerçekleştirildi. Kayseri Sancağı Atlı Okçuluk Spor Kulübü ile ortaklaşa düzenlenen müsabakada 12 ülkeden 45 sporcu mücadele verdi.

ERÜ Veteriner Fakültesi yanında Atçılık Spor Sahasında düzenlenen müsabakanın açılışına Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Hv. Pilot Tuğgeneral Selçuk Aygün, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Doğan ve Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Okçuluk As Başkanı Levent Talha Suluoğlu, çok sayıda dekan, öğretim üyesi, kulüp sporcusu ile idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından müsabakanın açılış konuşmalarında Kayseri Sancağı Atlı Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Emrah Koç, tarih kaynaklarının Türk savaşçısını hep atlı okçu olarak tanımladığını kaydetti.

Emrah Koç, “Türk kültüründe at; dostluğu, asaleti, hızlı oluşu, gücü ve çevikliği ile ayrı bir değere sahiptir. Atlı okçuluk ise, Orta Asya’dan taşıdığımız kültürel mirasımızda, aslında bir spordan ziyade atalarımızın yaşam tarzıdır. Biz Türklerle özdeşmiş olan atlı okçuluk, tarihsel süreçteki değişim ve dönüşümle bugün gerçekleştirmekte olduğumuz etkinlikten de anlaşılacağı üzere, bütün dünyada kabul gören bir etno-spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir savaş tekniği olan atlı okçuluğun spor olarak icra edilmesi oldukça yeni bir uygulamadır ve son 10 yıl içerisinde hem Türkiye’de, hem de dünyada hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Sancağı Atlı Okçuluk Spor Kulübü olarak ortak tertiplediğimiz 1. Uluslararası Sancak Beyi Atlı Okçuluk Müsabakası, Türkiye, Macaristan, Almanya, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Afrika, Katar, Kuveyt, Malezya, Finlandiya, Tayland olmak üzere 12 ülkeden 45 sporcunun katılımıyla gerçekleşecektir. Anadolu’nun Türkleşmeye başladığı dönemlerden bu yana önemli bir kültür ve sanat merkezi olan Kayseri, bu organizasyonla, Türkiye’de atlı okçuluk müsabakası tertiplenen üç ilden birisi olmaktadır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ise yaptığı konuşmasında Türklerde atlı okçuluğun önemine vurgu yaptı.

Rektör Güven, “Türklerde atçılık ve okçuluk genetik özelliklerinden biri haline gelmiştir. İkisi birleşince de tarih içerinde yenilmez bir millet olmuştur. Maalesef son yıllarda milletimizin birçok özelliği ve hasreti gibi, atlı okçulukta da unutturulmuş. Ama son yıllarda geçmişten gelen miraslarımıza sahip çıkılması ve yaşatılması da sevindirici bir durum. Biz de Erciyes Üniversitesi olarak Türkiye’nin en eski yerleşim alanlarından birisi olan Kayseri’de, bu tür etkinlikleri elimizden geldikçe desteklemeye devam edeceğiz ” diye konuştu.

Konuşmaların ardından müsabakalara geçildi.

Atlı okçuluk sporcuları Türk Parkuru, Kabak Parkuru, İkili Atış Parkuru gibi parkurlarda nefes kesen mücadele verdi.

İki gün süren müsabakanın ardından dereceye giren atlı okçuluk sporcuları için ödül töreni düzenlendi.
Ödül törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Okçuluk As Başkanı Levent Talha Suluoğlu ile çok sayıda dekan, öğretim üyesi, kulüp sporcusu ile idari personel katıldı.

Memlük Klasmanında birinci Mihail Cazmei, ikinci Şevket Sarıdemir ve üçüncü Ertan Erkekoğlu’na; Kabak Klasmanında birinci İbrahim Güneş, ikinci Yavuz Ayaz ve üçüncü Ümit Tekcan’a; 2’li Disiplin Klasmanında birinci Barış Demirtaş, ikinci Christoph Nemethy ve üçüncü Fatih Köse’ye madalyaları takdim edildi.

Müsabakanın genel klasman sıralamasında ise, birinci İbrahim Güneş, ikinci Yavuz Ayaz ve üçüncü Christoph Nemethy’e ise kupa, ok ve yay takdim edildi.

Müsabakalar Video için tıklayınız

Ödül Töreni Video için tıklayınız