×
×
HABERLER
ERÜ’de “Hukuk Devletinin Temel Esasları” Konulu Konferans Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
ERÜ’de “Hukuk Devletinin Temel Esasları” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hukuk Fakültesi Nizam ve Adalet Kulübü tarafından “Hukuk Devletinin Temel Esasları” konulu konferans düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan,  İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

ERÜ Hukuk Fakültesi Nizam ve Adalet Kulübü Başkanı Ömer Fatih Gürcan, hukuk devletinin, adaletin hüküm sürdüğü düzen olduğunu söyledi.

Gürcan, “Hukuk Devletinin esasları kulübümüzün isminde bulunan nizam ve adalet kavramları ile doğrudan bağlantılıdır. Nitekim devlet dediğimiz yapının varlık sebebi nizam kurmak ve kurulan nizamın devamını sağlamaktır. Hukuk devleti adaletin hüküm sürdüğü düzendir. Bu nedenle bizim için önemli olan bu konferansın burada bulunan herkese faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan ise konuşmasında, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi hocanın pozitif hukukun, tabii hukuka dayanmasını esas aldığını belirtti.

Prof. Dr. Doğan, “Tabii hukukun kaynağında sevgi hukukunun olduğunu belirtmektedir. En güzele yani Yaratana, onun Resulüne ve Yaratanın ehl-i beytine olan sevgiden bahsetmektedir. İşte Hüseyin hocam buralardan bütün yaratılmışlara dayanan bir sevgi hukuku çıkarıyor. Ancak bununla toplumun barış ve huzur içinde yaşayabileceğini söylüyor” diye konuştu.

 Prof. Dr. Hüseyin Hatemi de konuşmasında, Allah temeline dayanmayan tabii hukukun anlamının olmayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Hatemi, “Tabii hukuka yani ilahi tabii hukuka, sevgi hukuku demeye karar verdim. Çünkü Allah temeline dayanmayan tabii hukukun anlamı olmaz. Açıkça söylemek gerekirse tabii hukuk dediğim şey, ilahi tabii hukuktur. Çünkü Allah bir varsayım değildir. Son zamanlarda Batılı Hukukçular tarafından bu görüş benimsenmeye başladı. 2. Dünya Savaşının musibetinden kurtulan Almanya, tabii hukuka dönme gereğini hissetti ve Alman Anayasasına ‘Tanrı ve insan önünde sorumluluğumuzun bilincinde olarak’ diye başlangıç cümlesi koydu. Demek ki dünyanın bir imtihan âlemi olduğu ve bu imtihanında sevgi imtihanı olduğunu bu cümleyle kabul etti” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi’ye plaket takdim etti.

 Video için tıklayınız


21 Nisan 2017 Cuma
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER