ERÜ’de Harf Devrimi Anlatıldı

ERÜ’de Harf Devrimi Anlatıldı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah, ERBAK 2. Kültür Günleri kapsamında “Bir Gecede Cahil mi Kaldık” konulu konferans verdi.

Tıp Fakültesi Dönem 3 Dersliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Mustafa Argunşah, harf devriminin olumlu ve olumsuz yönlerini anlattı.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah, Arap alfabesinin Türkler için zor olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Argunşah, “Arap alfabesi, Araplar için zor değildir. Türkler için zordur. Bunun birçok gerekçesi var. Bunların en başında da ünlü sistemi gelmektedir. Örneğin, bizim alfabemizde 8 ünlü bulunmaktadır. Fakat Arap alfabesinde sadece ‘Elif’ ünlü olarak bulunmaktadır. Bu konu ilk olarak 1851 yılında gündeme gelmiştir. Ahmet Cevdet Paşa’nın Medhal-i Kava’id’d eseri 2. gramer kitabıdır. Yani bu eser Osmanlı gramerine giriş kitabıdır. Bu eserin bir bölümünde Arap alfabesinin 28 harften oluştuğunu ama bu Arap alfabesinde olmayan birkaç harf daha olduğu belirtilmektedir” diye konuştu.
Konuşmanın ardından konferans sona erdi.

12 Nisan 2017 Çarşamba