×
×
HABERLER
ERÜ Hastanelerinde “Yeni Corona Virüs” Konulu Konferans Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
ERÜ Hastanelerinde “Yeni Corona Virüs” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastaneleri’nde “Yeni Corona Virüs: Yeni Bir Tehdit” konulu konferans düzenlendi.

Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansa, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney ile öğretim üyeleri, hastane yönetimi ve sağlık personelleri katıldı.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnsu Yılmaz , “Erciyes Üniversitesi Hastaneleri olarak, Yeni Corona Virüsü için Pandemi ve Enfeksiyon Kontrol Kurullarımızın eylem planları hazır, Bu hastalar gelirse gerekli donanıma sahibiz, pratikte ne yapacağımız önemli” dedi.  

Etkinliğin konuşmacısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Ve Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, konuşmasında Coronavirüs’ü hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “Coronavirüs, birçok memeli ve kuşu infekte edebilir, henüz insanlara bulaşmamış olan, ancak hayvanlarda saptanan birçok coronavirüs mevcuttur. Virüs dış yüzeyindeki proteinlerle konak solunum hücrelerine tutunur. Bu proteinlerin şekli virus genleri ile belirlenir. Yeni konakları enfekte etmek için virus genleri, mutasyona uğrar ve böylece yeni türlerin hücrelerine tutunur. 2019-nCoV virüsü, SARS-CoV ve MERS-CoV’unda içinde bulunduğu beta-coronavirus ailesi içinde 2019-nCoV genomunun SARS Corona virüsüyle yüzde 70 benzerlik göstermektedir” diye konuştu.   

İlk olgunun, Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrinde otaya çıktığına da dikkat çeken Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “İlk olgunun, Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrinde,  31 Aralık 2019'da etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları ile Wuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı Farklı hayvan türleri satan bir toptan balık ve canlı hayvan pazarı çalışanlarında kümelenme, ateş, dispne ve radyolojik olarak bilateral akciğer pnömonik infiltrasyonuyla uyumlu bulgular ile ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

İleri Yaştakiler ya da Sistemik Hastalığı Olanlar Daha Çok Etkileniyor

Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç konuşmasında, hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğunu, şu ana kadar bildirilen ölüm vakalarının genellikle ileri yaştakiler ya da eşlik eden sistemik hastalığı olanların daha çok etkilendiğini, salgının ortaya çıkış nedenlerinin başında; nüfus artışı, iklim değişikliği, yaban hayat-insan temasının artışı, tanı koyma olanaklarında artış ve uluslararası ulaşımın etkili olduğuna değindi.  

Doç. Dr. Ulu Kılıç şunları kaydetti: “2019-nCoV vaka tanımına uyan hastalarda, Solunum yolu numuneleri PCR ile taranmalı, eğer gerekli ise diğer solunum yolu hastalık etkenleri açısından da incelenmeli, hastada diğer solunum yolu patojenleri tespit edilse dahi koinfeksiyonların oluşabileceği dikkate alınarak 2019-nCoV olası vaka tanımına uyan tüm hasta numuneleri 2019-nCoV için de değerlendirilmelidir. 2019 nCoV için spesifik bir antiviral tedavi yoktur. Havaların ısınması ve gerekli önlemlerin alınması ile Mayıs ayı gibi bu epideminin azalacağı düşünülmektedir.”


10 Şubat 2020 Pazartesi
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER