×
×
HABERLER
ERUSAM Tarafından “Açlık, Tarım-Gıda Politikaları ve Gıda Güvencesi” Konulu Konferans Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
ERUSAM Tarafından “Açlık, Tarım-Gıda Politikaları ve Gıda Güvencesi” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (ERUSAM) tarafından “Açlık, Tarım-Gıda Politikaları ve Gıda Güvencesi”  konulu konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Yukarı Talas Konuk Evi’nde düzenlenen etkinlikte Doç. Dr. Kasım Karaman, ‘Açlık, Tarım-Gıda Politikaları ve Gıda Güvencesi’ konusunda bir konuşma yaptı.

Ekonomik bunalımlar, kitlesel olaylar, siyasi krizler, çevre sorunları, iklim değişikliği, yeraltı sularının azalması, akarsuların kirlenmesi, toprağın çoraklaşması, tarım arazilerinin bölünmesi, kentleşme, endüstriyel tarımın yaygınlaşması, tarım ve gıdada fiyat istikrarsızlıkları, bitkisel hastalıklar, gıda stokları ve karaborsanın gıda güvencesini ortadan kaldıran etkenler olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kasım Karaman, bu etkenlerin yanı sıra israfın, işsizliğin, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin, çatışmaların ve savaşların da gıda güvencesini ortadan kaldırdığını kaydetti.

Doç. Dr. Karaman, “Küresel ekonomilerden etkilenme süreci sonrası uygulanan politikalar neticesinde Türkiye temel gıda ürünleri ithal eder duruma gelmiştir. Söz konusu durum, 1970’li yıllarda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’yi gıda güvencesi açısından tartışılır bir ülke konumuna sürüklemiştir. 2017 küresel gıda güvencesi endeksi verilerine göre gıda güvencesi sıralamasında 113 ülke arasında Türkiye, 61,1 puanla 49. sırada bulunmaktadır. Bu durum Türkiye’nin kendi kaynaklarına ve koşullarına uygun yerli bir tarım-gıda politikası geliştirmesinin gıda güvencesi açısından taşıdığı önemi ortaya koymaktadır. Yerli ve milli tarım-gıda politikaları ülkelerin egemenliği ve bağımsızlığı için olmazsa olmaz şartlardan birisidir. Dolayısıyla Türkiye’nin acilen yerli ve milli tarım-gıda politikaları geliştirmeye ve uygulamaya ihtiyacı vardır. Bu yönde atılan olumlu adımların hız kesmeden devam etmesi büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.


17 Nisan 2019 Çarşamba
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER