Ezbere Prostat Biyopsisi Artık Tarihe Karışıyor

Ezbere Prostat Biyopsisi Artık Tarihe Karışıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, 25-29 Eylül Dünya Üroloji Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, iyi huylu ürolojik hastalıkların yanında ürolojik kanserlere dikkat çekti.  Doç. Dr. Demirtaş, hastane kliniklerinde de yeni cihazlarla uygulanmaya başlanan akıllı biyopsi yöntemi ile artık ezbere prostat biyopsisinin tarihe karıştığını söyledi.

Sigara içiminin genel olarak tüm kanserlerle ilişkisi olduğunu belirten Doç. Dr. Demirtaş, özellikle mesane ve böbrek kanseri üzerine olan kötü etkilerini hatırlatarak, sigaranın bırakılması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda böbrek kanserindeki artışları da hatırlatan Doç. Dr. Demirtaş, erken evrede yakalanan böbrek kanserlerinde parsiyel nefrektomi ile tümörün alındığını hastanın böbreklerinin korunduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Demirtaş, “Son yıllarda erkeklerde en sık görülen ürolojik kanser olan prostat kanseri tanısındaki olumlu gelişmeler yaşanmakta. Türkiye’de çok az merkezde bulunan ve ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyonu Birimi tarafından desteklenen projeleri ile füzyon biyopsi (akıllı biyopsi) adı verilen prostata yönelik multiparametrik MR görüntülerini eş zamanlı olarak füzyon yaparak uygulanan akıllı biyopsiyi ERÜ Üroloji Kliniğimizde uygulamaktayız. Ezbere prostat piyopsisi artık tarihe karışmıştır. Bu imkâna Türkiye’nin her yerinden hastalar ulaşabilirler. Yine hastanemizde üroonkoloji konseyi ile tüm onkolojik hastalıklara multidisipliner yaklaşım ile çözüm üretmeye çalışmaktayız. Üroonkoloji konseyi olarak yıl içinde eğitim toplantıları düzenleyerek, hem kendi aramızda, hem de bölgedeki üroonkoloji ile ilgilenen hekimlerle ortak paylaşımda bulunmaktayız” dedi.

Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, ürolojik hastalıklardan korunmak için yaz-kış demeden her mevsim su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

26 Eylül 2017 Salı