×
×
HABERLER
II. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi Başladı
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
II. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi Başladı

Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Develi Kaymakamlığı ve Develi Belediyesi tarafından düzenlenen “II. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi” başladı.

Develi Belediyesi Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılışına, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Develi Kaymakamı Murat Duru, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının konserinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Recep Özkan, kongrenin bilimsel programı hakkında bilgiler verdi.

Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile Develi Kaymakamı Murat Duru da birer konuşma yaparak, kongreye ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirttiler.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa da konuşmasında, Kayseri Üniversitesi Develi Kampüsü’ne Seyrani Araştırma ve Uygulama Merkezi kurma sözünü verdi.

Rektör Karamustafa, “Aşık Seyrani kadim Türk kültürü açısından son derece önemlidir. Burada bir kampüsü olan bir üniversitenin rektörü olarak şu vaatte bulunmak istiyorum. Bizde ikinci büyük kampüsümüzde Seyrani Araştırma ve Uygulama Merkezini kurarak, gerek Türk Dünyası’na ilişkin çalışmaların burada derinleştirilmesi, gerek diğer akademik alanlardaki çalışmaların derinleştirilmesi açısından başta Develi’ye, Kayseri’ye ve ülkemize akademik katkılar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, köklü bir geçmişe sahip Türk Milletinin yaşadığı ve yaşattığı kültürü, örf ve adetleri, sanatı ve bilimiyle tarihte önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Rektör Çalış, “Edebiyatta da önemli konuma sahip milletimizin yetiştirdiği ve halka mal ettiği şair ve ozanlar arasında bulunan Aşık Seyrani, 19. yüzyıl halk şiirinin büyük ustalarındandır. Aşık Seyrani haksızlığa, rüşvete, toplumsal dengesizliklere, ahlaksızlığa karşı gözünü budaktan esirgemeden, korkmadan, çekinmeden savaş veren; bu arada inancının gereklerini de bir yana itmeden, şiirsel yapıdan, söyleyişten uzaklaşmadan, etkin, kalıcı şiirlerini sazıyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozandır. Köklü ve gelenekleri olan büyük bir devlet olmamızda tabiki muazzam bir kültür hazinemizin bulunmasının yeri büyüktür. Bununla gurur duyuyoruz. Şairleriyle, yazarlarıyla, ozanlarıyla ve bunların sayısız eserleriyle zengin Türk kültürünün değerini iyi bilmeli ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmalıyız. Biz ne kadar geçmiş kültürümüzü bilir ve bu kültürü yaşatır isek, gelecekteki varlığımızı da o kadar güçlendirmiş oluruz. Geçmişten beri birçok devlet, birçok imparatorluk kurulmuş ve bunların birçoğu yok olmuştur. Fakat geriye kalan bunların kültürleri ve sanatlarıdır. Türk Milletinin de çok büyük bir kültüre sahip olduğunu ifade etmek istiyorum.  Türk Milleti her zaman gittiği yere adaleti, hakkı, eşitliği ve barışı götürmüştür. Asla sömürgeci zihniyet gütmemiştir. Bu vesile ile dün başlayan Barış Pınarı Harekâtımızın başarıyla sonuçlanmasını diliyorum. Allah ordumuzun, Mehmetçiğimizin yar ve yardımcısı olsun” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin açılış konferansını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy verdi.

Prof. Dr. Ersoy’un konferansının ardından ise İl Millî Eğitim Müdürlüğü Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ‘Selçuklu Kıyafetleri’ defilesi gerçekleştirildi.

Defilenin ardından akademik sunumlar ile devam eden kongre, 12 Ekim 2019 da sona erecek.



 Video için tıklayınız
10 Ekim 2019 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER