×
×
HABERLER
Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Üniversitemizde Anıldı
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Üniversitemizde Anıldı

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 83. yıldönümünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Anma programına katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anlattı.

Veteriner Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen anma programına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anma programındaki konuşmalarda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, fakülteleri hakkında bilgiler verdi.

Dekan İnci, “Misyonumuz, mükemmel eğitimle global rekabete hazırlanan öğrencilerimizi cesaretlendirmektir. Tam bu noktada onlara başarı basamaklarının disiplin, takım çalışması, güven, alçak gönüllülük, eşitlik ve cesaretten oluştuğunu öğretmektir. Gençlere inandığımızı ve güvendiğimizi vurgularken, diğer yandan da şimdiye kadar olduğu gibi Devletimizin, Rektörlüğümüzün ve özellikle de hayırseverliği ile dünyada ün yapmış Kayseri halkının kesintisiz desteklerine ihtiyacımızın devam ettiğini de belirtmek isterim. Bizler, fakültemizin 24 yıllık gelişim periyodunda ulaştığı bu noktayı elbette yeterli bulmuyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin Kurucu iradesinin, bu iradede yer almış merhum Mehmet Akif Ersoy’un ve 177 yıllık tarihe sahip Modern Veteriner Hekimliği eğitimine emeği geçen, bugün sayıları iki bine yaklaşan çoğu da zoonotik karakterli olan (Kuduz, Ruam, Toxoplasmosis, Echinococcosis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Şarbon gibi) emerging/re-emerging bulaşıcı hastalıklarla ‘Tek Sağlık’ konseptine uygun olarak vazifelerini canları pahasına yapmış ve bu uğurda mücadelede geri durmamış meslek büyüklerimizin bizlerden bekledikleri gelişmişlik seviyesine mutlaka ulaşacağımıza inancım tamdır” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış da konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele'nin manevi lideri olduğunu söyledi.

Rektör Çalış, “Milli Mücadelemizin manevi mimarlarından Mehmet Akif Ersoy'u, 27 Aralık 1936'da kaybettik. Mehmet Akif Ersoy; veteriner hekim, şair, vaiz, hafız ve siyasetçi olarak anılan birçok önemli vasfı şahsiyetinde toplamış bir isimdir. Vatanına, milletine, bayrağına ve her şeyden önemlisi insan olmanın sorumluluğuna yakışır bir ömür süren Mehmet Akif'i iyi anlamak gerekir. İstiklal Marşı yarışmasında sergilediği onurlu duruş, hayatı boyunca sağlam duruşunun en güzel örneklerindendir.  O, Milli Mücadele'nin manevi lideridir. O, İslam âleminin eğitim ve yeniliklerle kalkındırılmasını istemiştir. İslamiyet'in insanları kardeş yapan özelliklerini vurgulamıştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızın her kelimesini vatan, bayrak, ezan, millet, hürriyet ve ecdat ile en güçlü şekilde, en derinden ve gönülden anlamlandırarak milli heyecanı en üst seviyeye taşımıştır. İstiklal Marşı, milletimizin ülkemize, bayrağımıza, vatanımıza, istiklalimize ve hürriyetimize sahip çıkmasının milletimizin sesinden haykırışıdır. Yüce milletimiz, 15 Temmuz hain darbe girişiminde bunu bir kez daha göstermiştir. Sözlerimi Akif’in güçlü dizeleriyle tamamlamak istiyorum. ‘Sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır. Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’ Bu vesileyle, ölümünün 83. yıldönümünde başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Programın son konuşmacısı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlattı.

Mehmet Akif Ersoy’un gençler tarafından iyi anlanılması gerektiğine vurgu yapan Yalçın Topçu da, “İnsanlar yaşadıkları gibi ölüyorlar. Öldükleri gibi diriliyorlar. Akif bunlardan birisidir. Bizden sonraki nesillerimize değil, kıyamete kadar örnek teşkil edecek bir isim. Onun şiirlerine baktığımız zaman içinde bulunduğu milletle alakalı yaptığı methiyelerde bile farklı bir eda var” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci tarafından hediye takdiminde bulundu.

Program, “Mehmet Akif Ersoy Bilim Ödüllerinin” sahiplerine verilmesinin ardından sona erdi.

Etkinlik sonrası Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ni de gezerek bilgiler aldı. 


 Video için tıklayınız


27 Aralık 2019 Cuma
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER