Organ Bağış Haftası Etkinliği

Organ Bağış Haftası Etkinliği

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki Yılmaz, vatandaşlara organ bağışı yapmaları çağrısında bulundu.

Kayseri Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen organ bağışı haftası etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Zeki Yılmaz, organ nakli ve bağışı konusunda insanların duyarlılığını artırmak için her yıl 3-9 Kasım’da organ nakli haftası olarak çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve bu haftanın amacının ülkemizde çok düşük olan organ bağışını artırmak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, “Kayseri’de 554 böbrek, 5 karaciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Bir beyin ölümlü hasta en az altı organ nakli bekleyen hastayı hayata kavuşturuyor. Kayseri’nin nüfusu bir milyonun üzerinde. Kayseri’de en azından Türkiye ortalamasını karşılayabilmesi için her yıl 6 beyin ölümlü hastanın organının bağışlanması gerekmektedir” dedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç da, kornea nakli hakkında bilgiler verdi.

Erciyes Üniversitesi’nde kornea nakil merkezi, göz bankası kurma çalışmalarında sona gelindiğini söyleyen Prof. Dr. Erkılıç, “Son altı aydır birlikte çalıştığımız Bakanlık izni ile eş olarak çalıştığımız kornea merkezinden bize kornea gelmektedir. Üniversitemizde son 6 ay içerisinde 60 civarında kornea nakli gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ama diğer organ nakillerine göre kornea nakli tabi ki daha sık yapılması gereken bir nakil ve alınan tedbirler ile son zamanlarda bu oldukça kolaylaşmış durumdadır” diye konuştu.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç ise Cumhuriyet Meydanında açılan organ bağış standı hakkında bilgiler verdi. Kılıç, “Türkiye’de organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Ülkemizde organ olarak böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız, İl Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Organ Nakli Merkezleri ve Aile Hekimliklerine başvurabilirler” şeklinde konuştu.

Video için tıklayınız
03 Kasım 2017 Cuma