×
×
HABERLER
Üniversitemizde “12. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu” Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Üniversitemizde “12. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu” Düzenlendi

Ziraat Fakültesi ve Bahçe Bitkileri Derneği tarafından düzenlenen “12. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu” başladı.

Sabancı Kültür Sitesi’nde de gerçekleştirilen sempozyuma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Arslan ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Arslan, fakülteleri hakkında bilgiler verdi.

Dekan Arslan, “Türkiye sahip olduğu coğrafi konum itibariyle 2 saatlik uçuş ile 50’den fazla ülkeye ulaşılabilecek bir ülkedir. Bu da bize tarımsal pazarlamada önemli bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle sebzelerin yaş olarak tüketildiğini düşünürsek hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir avantaja sahip bir ülkedir. Farklı bir coğrafya ya sahip olan ülkemizde bitki çeşitlilik tür bakımından da dikkat çeken bir ülkedir. Tüm bu zenginliklerin ekonomiye katılması, halkımızın refah seviyesine yükselmesi için tarımın diğer alanlarında olduğu gibi sebzecilik alanında da yeni gelişmelere ve araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin de konuşmasında sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyumun son açılış konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay ise yaş sebze meyve sektörü önemine dikkat çekti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkay, “11. Kalkınma Planı, her alanda rekabetçiliği ve verimlilik artışını sağlamaya odaklanmıştır. Plan, istikrarlı ve güçlü ekonomi, rekabetçi üretim ve verimlilik, nitelikli insan ve güçlü toplum, yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre, hukuk devleti, demokratikleşme ve iyi yönetişim gelişme eksenleri olmak üzere beş temel eksenden oluşmaktadır. Tüm eksenler açısından nihai olarak ‘daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ vizyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımla, imalat sanayiinde belirlenen öncelikli sektörler başta olmak üzere yerli üretimin artırılması ve sanayileşmenin hızlandırılması öngörülmektedir. Öncelikli sektörlere ilaveten tarım, turizm ve savunma sanayii kalkınma planında öncelikli gelişme alanları olarak belirlenmiştir. Tarım insanlık tarihi boyunca her çağda önemini korumuş, 11. Kalkınma Planında da öncelikli sektörler arasında yerini almıştır. Tarım sektörü, çeşitli besin maddelerini üreten, bunları işleyerek çeşitlendiren, bireylerin bu maddelere olan ihtiyaçlarını karşılayarak toplumların sağlıklı beslenmesi ve kalkınması için önemli etkiye sahip olan bir sektördür. Tarım; ülke nüfusunun yaşamını sürdürebilmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, diğer sektörlere hammadde ve sermaye sağlaması, ihracata doğrudan ve dolaylı olarak etkisi ve biyolojik çeşitlilik ile ekolojik dengeye olan katkısı gibi nedenlerle tüm dünyada vazgeçilmez bir sektör niteliğindedir. Tarım sektörü, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla, toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Yaş sebze meyve sektörü tarım sektörünün en önemli alt sektörlerden biridir. Yaş sebze meyve sektörü, meyve ve sebzelerin tarımsal faaliyetlerle yetiştirilmesi ve bu ürünlerin doğal bozunum sürelerinin tamamlanmasından önce ve üzerlerinde asli yapılarını değiştirici bir işlem yapılmadan nihai tüketicilere ya da işleme tesislerine ulaştırılması faaliyetlerini içerir. Yaş meyve ve sebze sektörü, insanlığın temel ihtiyacı olan bitkisel karbonhidrat, protein ve vitaminlere sahip besinlerin üretilmesi ve tüketime sunulması gibi insanlık için önemli bir işlevi yerine getirir” diye konuştu.  

Açılış konuşmalarının ardından sunumlarla devam eden sempozyum, 11 Eylül 2019 tarihinde sona erecek.


09 Eylül 2019 Pazartesi
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER