Üniversitemizde Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Üniversitemizde Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı
Erciyes Üniversitesi’nde Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı. Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, birlik beraberliğin bir göstergesi olan Nevruz’un önemine vurgu yapıldı.

Nevruz Bayramında ilk etkinlik Kartal Şehitliğinde gerçekleştirildi. Şehitlikteki etkinlikte Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve dua edildi.

Daha sonra üniversite kampüsü içerisinde Edebiyat Fakültesi yanındaki alana fidan dikildi.

Çok sayıda katılımla gerçekleşen fidan dikme töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, “Milletlerin birliği ve bütünlüğü için milli günler son derece önemlidir. Üç bin yıldır Orta Asya’dan Balkan ülkelerine kadar ulaşan bir alanda bu bayram kutlanmaktadır. Nevruz, bereket, birlik ve bütünlük demektir. Ülkemiz içinde bu Nevruz Bayramı, bereketli, insanların huzur içinde yaşayacağı günlerin başlangıcı olsun” dedi.

Sabancı Kültür Sitesi önünde gerçekleştirilen kutlama etkinliğine ise; Vali Yardımcısı Baha Başçelik, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Nevruz Bayramının önemine ilişkin konuşma yaptı.

Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden Nevruz’un, her yıl 21 Mart’ta, Orta Asya’dan Balkanlara, Orta Doğu’dan Anadolu’ya, binlerce yıldır coşkuyla kutlandığını hatırlatan Rektör Güven, “Türk Cumhuriyetlerinde resmi bayram olan Nevruz,  ülkemizde daha önceleri gelenek olarak kutlanmış ve 1995 yılından itibaren ise bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Nevruz, bolluğun, bereketin sembolüdür. Nevruz, tabiatın uyanışı ile birlikte kar örtüsünün yerini çiçeğe, yeşile bırakmasıdır. Dünyada farklı geleneklerle, farklı kültürlerle yapılan kutlamalar, Nevruz’un bayram coşkusuna ayrı bir renk katmaktadır. Nevruz, dünyada kardeş ülkelerle ülkemizin, birlik-beraberliğini, kardeşliğini, dayanışmasını, milli ve kültürel bağlarını daha çok pekiştirerek güçlendirmektedir. Millet olarak bizi biz yapan değerlere daha çok sahip çıkmamız gereken bu günlerde, Nevruz bayramını coşkuyla kutlamalı; kültürümüzü, benliğimizi, gelenek göreneklerimizi, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız ki; dünyada, devletlerimiz farklı, coğrafyalarımız farklı olsa da, Türk Milleti olarak bir ve kardeş ülkeleriz. Sevincimiz hepimizin sevinci, üzüntümüz ise hepimizin üzüntüsüdür. Bu vesileyle başta ülkemiz olmak üzere, dünyada tüm kardeş ülke ve toplulukların Nevruz bayramını kutlar, tüm insanlığa hoşgörü ve barış getirmesini dilerim. Her yıl üniversitemizde eğitim gören Türk akraba devlet ve topluluklarından öğrencilerin, gösterileriyle, yemekleriyle renk kattığı Nevruz Bayramı kutlamalarının şenlik havasında geçmesini diler, etkinliğe katılan herkesin Nevruz Bayramı kutlarım” diye konuştu.

Konuşmanın bilek güreşi müsabakası yapıldı. Nevruz nedeniyle düzenlenen çeşitli müsabakalarda dereceye giren Türk Cumhuriyetlerinden öğrencilere teşekkür belgesi verilmesinin ardından bayrak gösterisi sergilendi.

Geleneksel Nevruz ateşinin yakılması, yumurta tokuşturulması, demir dövülmesinin ardından davetlilere Nevruz pilavı ikram edildi.

Etkinlik,  Türk Dünyası öğrencilerinin yörelerinin danslarını sergilemesinin ardından sona erdi.

İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan Nevruz klibi için tıklayınız

21 Mart 2017 Salı