ERUSAM Tarafından “Doğu-Batı Rekabetinde Ukrayna ve Uluslararası Kriz” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Stratejik Araştırma Merkezi’nin (ERUSAM) 2020-2021 eğitim öğretim döneminde başlattığı “Strateji Konuşmaları” çerçevesinde “Doğu-Batı Rekabetinde Ukrayna ve Uluslararası Kriz” başlıklı konferans düzenlendi. ERUSAM Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Dr. Tekin Aycan Taşçı’nın moderatörlüğünde çevrimiçi olarak düzenlenen konferansa Genel Sekreter Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Kasım Özgen’in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Merkez müdürü Prof. Dr. Muharrem Akoğlu, konuşmasında Türkiye’nin Karadeniz komşusu Ukrayna’da ortaya çıkan diplomatik ve askeri krizi Ukrayna, Rusya ve bölge dışından krize müdahil olan ABD ile Batı’nın yaklaşımlarına, krizin Türkiye’yi etkileyen jeopolitik ve jeostratejik yanlarına değindi.

Etkinliğin konuşmacısı Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öztürk ise konuşmasında İsviçre ve Suriye örnekleri ile ülkelerin coğrafi ve jeopolitik konumlarının onlara olumlu olumsuz etkilerini anlattı.

Dr Öğr. Üyesi Mustafa Öztürk, konferans başlığındaki Batı’nın Avrupa kıtası ile birlikte İngiltere, ABD ve NATO’yu; Doğu’nun ise Avrasya’nın en güçlü aktörü olan Rusya Federasyonu’nu kastettiğini, “rekabet” ifadesinin ise Ukrayna üzerinde onun iç ve dış dinamiklerini etkisi altına alacak şekilde cereyan eden Batı ile Doğu arasındaki çekişmeye işaret ettiğini açıkladı.

Ukrayna krizinin tarihi arka planını anlatan Öztürk, “Ruslar ile Ukraynalılar arasındaki problemlerin ekonomik ve sosyal sıkıntıların yaşandığı, savaşların olduğu ya da devrim ve sistem değişiklikleri gibi dönüşümlerin olduğu problemli dönemlerde ortaya çıktı” dedi.

Video için tıklayınız

28 Nisan 2021 Çarşamba