×
×
HABERLER
ERÜ Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Romatoloji Şenliği Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
ERÜ Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Romatoloji Şenliği Düzenlendi
Bu yıl 2.’si düzenlenen şenlikte romatizma hastası çocuklar doyasıya eğlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Romatoloji Şenliği düzenlendi. Çocuklarda romatizmal hastalıklara dikkat çekmek amacıyla ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen etkinlikte, romatizma hastası çocuklar doyasıya eğlendi.


ERÜ Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi bahçesinde gerçekleştirilen ve Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği etkinliğe; Vali Yardımcısı Erhan Özdemir, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Serpil Poyrazoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ulusoy, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru’nun yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi, romatizma hastası çocuklar ve aileleri katıldı.


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, romatizma hastası çocukları topluma kaynaştırarak farkındalık oluşturmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi.


Prof. Dr. Gündüz, “Bu etkinliği romatizma hastalığı olan çocuklarımızın güzel bir gün geçirmesi için hazırladık. Etkinliğimizin en önemli amacı toplumda çocuk romatizma hastalıkları hakkında farkındalık oluşturmak. Yine çocuklarımıza spor ve sanat faaliyetlerinin kronik hastalılarda mücadelede ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyoruz” dedi.


Çocuklarda romatizma hastalıklarının erişkinlerden farklı seyrettiğini kaydeden Prof. Dr. Gündüz, “Yaşa bağlı olarak çocuklarda immün sistemi, nörolojik ve kas iskelet sistemini etkileyen ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmekte. Dolayısıyla bu hastalıkların tedavisi çok önemli. Eğer dikkatli bir şekilde tedavi edilemezlerse, bu çocuklarda ciddi organ hasarları ve kalıcı sakat kalmaları çok yüksek. Ülkemiz Akdeniz kuşağında olduğu için romatizma hastalıkları daha çok görülüyor. Araştırmalara göre yaklaşık çocukların 5’te 1’i, yani 5 çocuktan 1 tanesi kas iskelet sistemi yakınmalarıyla hastaneye başvuruyor. Romatizma hastalıkları içinde en çok gördüğümüz çocuk romatizması olarak bilinen juvenil idiopatik artrit olarak adlandırdığımız bir hastalık. Ortalama sıklığı 1000 çocukta ila 2 olarak görülüyor. Ülkemizde 16 yaş altı çocukların 30 milyon kadar olduğunu var sayarsak, yaklaşık olarak 30 bin çocuğun juvenil idiopatik artrit olmasını bekliyoruz. Ancak hastanelere başvuran hasta sayısı 10 bini geçmiyor. Geri kalan 20 bin çocuğun ya tanı almadığını, ya da uygun doktora ulaşamadığını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.


Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru da konuşmasında, “Türkiye’nin kendine münhasır en büyük çocuk hastanelerinden birisi olan ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları bölümünde toplum tarafından bilinçlendirme amacıyla yaptığımız bu tarz etkinlikler bizlere güç katıyor. Biz hastaneler idaresi olarak hem fiziki, hem teknoloji hem de bilimsel imkânları toplumumuzun hizmetine sunmayı amaç ediniyoruz” dedi.


Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, çocuk romatoloji hastalarının ciddi sıkıntılarla ve ağrılar yaşadıklarını belirterek, bütün romatizma hastalarına acil şifalar diledi.


Son olarak kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven konuşmasında,  romatoloji bilim dalının yeni kurulmasından dolayı romatologlara daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Rektör Güven, “Bu etkinlik kronik hastalıklar açısından bilinç oluşturmak, romatizmal hastalıklar açısından bilinç oluşturmak amacıyla yapılmış bir etkinliktir. Öncelikle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tabiki romatizmal hastalıklar bölgemizde çok yaygın olarak bulunmakta. Her ülkenin, her bölgenin kendine özgü hastalıkları vardır. Bu bölgeninde özelliklerinden biri maalesef romatizmal hastalıklardır. Tabiki bunlar kronik hastalıklardır. Bunlarla yaşamayı öğrenebilmek lazım. Bunun içinde hocalarımız ellerinden geleni yapıyorlar. Ailelerimizde bu bilinçteler. Belki de çevresel faktörler, kullanılan ilaçlar, maruz kaldığımız çevresel diğer faktörler, birçok teknolojik ürünler, aşılar, ilaçlar ve katkı maddelerini bir araya getirdiğimizde, genetik ve bölgesel faktörleri de eklediğimizde, bu tür problemlerle karşılaşıyoruz” diye konuştu.


Konuşmaların ardından şenlik alanında yoga, refleksoloji, ebru, takı tasarımı, ahşap boyama, çanak çömlek yapımı etkinlikleri düzenlendi. Ayrıca etkinlik kapsamında romatizma hastası çocuklar Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile kurulan oyun parklarında doyasıya eğlendi.


Protokol mensupları şenlik alanındaki stantları gezerek çocuklar tarafından yapılan gösterileri izledi.


26 Mayıs 2016 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER