Erciyes Üniversitesi'nde Anlamlı Sergi

Erciyes Üniversitesi'nde Anlamlı Sergi
“Nadir Çocukluk Çağı Hastalıklarının Fotoğraflarla Tanıtım Sergisi”, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen törenle ziyarete açıldı.

Erciyes Üniversitesi, Talas Belediyesi, Çocuklarda Seyrek Görülen Hastalıklar Vakfı (Care-for-Rare Foundation), Deutsch-Türkisches Jahr der Forschung ve Bildung und Innovation 2014 kurumlarının desteğiyle gerçekleşen sergiye birçok davetli katıldı.

Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji- Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Talas Belediyesi Başkan Yardımcı M. Yusuf Eken, akademisyenler, öğrenciler ve misafirlerin katıldığı serginin açılış kurdelesini kesen Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır; bir insanı yaşatabilmenin, onlara destek olabilmenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak çalışmalarından dolayı organizasyonu yapanlara ve hastaların tedavi süreçlerini gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

“Amaç, çocukluk çağında görülen hastalıklara karşı toplumun dikkatini çekmek”

Sergide, Almanya ve Türkiye’deki nadir hastalığa sahip çocukların muayene sırasındaki ve ev hayatlarındaki durumlarını anlatan fotoğrafların yer aldığını belirten Erciyes Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ünal serginin amacı hakkında bilgiler verdi. Ünal; “Bu sergiyi düzenlememizdeki amaç, çocukluk çağında görülen hastalıklara karşı toplumun dikkatini çekebilmek. Bu hastalıklara sahip çocuklar tıbbın yetimleri olarak biliniyorlar. Çok nadir göründükleri içinde insanların dikkatini çekmiyor. Ancak biz doktorlar ve hastalarımız bunların çok büyük sıkıntısını çekiyor. Dünya’da birçok çocuğun bu hastalıklardan dolayı mağdur olduğunu, bunların tanı ve tedavilerinin alt yapısının tam olarak bilinmediğini biliyoruz. Ancak Türkiye’de yaklaşık olarak dört bine yakın hastanın olduğunu biliyoruz.  Buradaki sergiyle toplumu bu hastalıklara karşı bilinçlendirmek istiyoruz. Bu hastalıklara sahip bir çocuk hastamızda burada.” ifadelerinde bulundu.

Sergiye ailesiyle birlikte davetli olarak katılan ve muayene süreci başarılı geçen çocuk hasta Mehmet Emin hakkında da bilgiler verdi. “Bu çocuk hastamız Almanya Münih Üniversitesi ile ortaklaşa çalışmalarımız sonucu hastalığının tanısını koyduk. Tanısının koyulmasının ardından kemik iliği nakli yapılarak çocuğumuzu hayata tutundurmayı başardık. Artık düzenli olarak kan alma mecburiyeti yok.” dedi.

Çalışmalarını sürdükleri merkez hakkında da bilgi veren Doç Dr. Ekrem Ünal, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Prof. Dr. Türkan Patıroğlu, Prof. Dr. Musa Karakürkçü ile beraber kan hastalıklarının tanısı, kemik iliği nakli ile hastaların tedavisi konusunda çalışmalar yaptıklarını, aynı şekilde çocukluk çağında sıkça görülen kanserler, özellikle lösemiler, lenfomalarda da etkin bir çalışma yaptıklarının altını çizdi.

Konuşmaların ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji- Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir tarafından serginin düzenlenmesinde destek olan Talas Belediyesi Başkan Yardımcısı M. Yusuf  Eken’e ve tedavi sürecinde olan nadir hastalığa sahip Mehmet Metin’in ailesine çiçekleri takdim etti.

Eylül ve ekim aylarında İstanbul ve Ankara’da sergilenen “Nadir Çocukluk Çağı Hastalıklarının Resimlerle Tanıtım Sergisi” 20 Kasım’a kadar Sabancı Kültür Sitesi’nde sergilenmeye devam edecek.
13 Kasım 2015 Cuma