Doç. Dr. Halil Tekiner, Gevher Nesibe Şifahanesini Anlattı

Doç. Dr. Halil Tekiner, Gevher Nesibe Şifahanesini Anlattı

Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekiner, Erciyes Üniversitesi akademik yıl açılışı etkinlikleri kapsamında  “Gevher Nesibe Şifahanesi ve Müzikle Tedavi” konulu konferans verdi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, fakülte dekanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Gevher Nesibe Şifahanesinin tarihi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Halil Tekiner, Gevher Nesibe Şifahanesinin Selçuklu Hükümdarı 2. Kılıçarslan’ın Kızı Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeşi olan Gevher Nesibe Hatun adına hastaların tedavi edilmesi ve hekim yetiştirilmesi amacıyla yaptırıldığını söyledi.

O dönemde tedavilerin İslam tıbbının etkisi altında olup Biruni ve İbni Sina’nın tarif ettiği ilaç ve tedavi yöntemlerinin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Tekiner, “Bünyesinde hamam bulunduran Gevher Nesibe Darüşşifasının sıcak su taşıyan künkler aracılığı ile yerden ısıtıldığı düşünülmektedir. Darüşşifada ayrıca ruh hastaları için ayrılmış özel bir bölüm yer almaktadır. 18 odadan meydana gelen bu kısımda haftanın belli günleri müzik ve su sesiyle telkin yapıldığı tahmin edilmektedir. İbni Sina, müziğin tıpta oynadığı rolü şöyle ifade eder. ‘Tedavinin en iyi ve etkili yollarından biri hastanın akli ve ruhi güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele etmesi için cesaret vermek, hastanın çevresini güzel ve hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.’ Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Darüşşifalarında müzikle tedavi uygulanmış; ancak tıbbi bir yöntem olarak yaygınlaşamamıştır. Son 20 yılda yapılan bilimsel araştırmaların önemli bir bölümü müzikle tedavinin özellikle psikolojik rahatsızlıklarda başarılı sonuçlar verdiğini göstermektedir. Müzikle tedavi araştırmaları uygun metodoloji ile Türk Halk ve Sanat Müziğinde kullanılan makam ve usuller üzerinde de ayrıca yapılmalıdır” dedi.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Yıldız, Doç. Dr. Tekiner’e plaket ve çiçek takdim etti.

Video için tıklayınız
13 Ekim 2017 Cuma