Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve Astım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Fulya Tahan, ilköğretim öğretmenlerine “Besin Alerjileri ve Anafilaksi” konusunda eğitim verdi.
ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Ünitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe çok sayıda ilköğretim öğretmeni ve idareci katıldı.
Etkinliğin konuşmacısı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve Astım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Fulya Tahan, Besin Alerjileri ve Anafilaksi konusunda katılımcılara bilgiler verdi.
Besin alerjilerinin besinlerde bulunan proteinlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği aşırı cevap olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Tahan, “Besin alerjileri çoğunlukla 1 yaş altında başlar. Ancak herhangi bir yaşta da olabilir. Çocuklarda görülme sıklığı yüzde 5 veya yüzde 10’dur. En sık alerji yapan besinler süt, yumurta, soya, buğday, balık, fındık ve fıstıktır. Besin alerjileri karşımıza döküntü, kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, kusma, karın ağrısı ve tansiyon düşüklüğü ya da alerjik şok şeklinde çıkabilir. Bu nedenle alerjik olunan besine diyet yapılması son derece önemlidir. Diyete uyulmadığı takdirde alerjik şok gelişme riski vardır. Bu durum anafilaksi olarak tanımlanır. Alerjik bir çocuk diyetine uymadığı takdirde okulda anafilaksi gelişebilir ve acil müdahalenin okulda yapılması gerekir. Besin alerjilerinin ve acil durumda gerekli olan Epinefrin Otoenjektör kullanımının öğretmenler tarafından biliniyor olması hayatı önem taşımaktadır” diye konuştu.
Etkinlik soru-cevabın ardından sona erdi.