×
×
HABERLER
Milli İlaç ve Aşı Çalıştayı Başladı
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Milli İlaç ve Aşı Çalıştayı Başladı

Erciyes Teknopark tarafından düzenlenen “Milli İlaç ve Aşı Çalıştayı” başladı. Çalıştayda konuşan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, üniversite olarak Türkiye’deki ilaç araştırmalarına ve ilaç sektörüne önemli katkılar sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de, Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen ve gerçek anlamda Türkiye’nin yerli ve milli aşısı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı aşısının en kısa sürede tamamlanması için Bakanlık olarak tüm desteği vereceklerini söyledi.

Holiday Inn Hotel’de düzenlenen çalıştayın açılış programına, Vali Yardımcısı Nail Anlar, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Sağlık Bakanlığı Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı Osman Topaç, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsoz, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı ile çok sayıda akademisyen ve ilaç sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmalarında Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, düzenlenen çalıştaydaki hedeflerinin aşı ve ilaç konusunda ulusal gereksinimlerin belirlenmesi ve buna göre yol haritasının çizilmesi olduğunu kaydetti.

Rektör Çalış, “Aşı ve ilaç geliştirilmesi ve üretilmesi, her ülke için stratejik bir öneme sahiptir. Koruyucu aşının geliştirilmesi ile bireylerin hastalığa karşı korunması ve sonuç olarak tedavi maliyetlerinin ciddi oranda azaltılması temel hedeftir. Salgın hastalıklarda ya da savaş ve doğal afet durumlarında, ülkelerin kendi aşılarını kendi üretmesi noktasında, aşının stratejik öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye zorunlu aşı programının başarı ile uygulandığı örnek ülkeler arasında yer almaktadır. Ancak ülkemiz ihtiyaç duyulan aşıların neredeyse tamamını ithal etmektedir. Son yıllarda, aşı ve ilaç üretimi konusunda değişen ülke politikamız neticesinde, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile konunun diğer paydaşları tarafından aşı ve ilaç geliştirilmesiyle ilgili çalışmalara önemli destekler sağlanmaktadır. Türkiye'nin aşı ve ilaç ithal eden konumdan kendine yetecek ve ihraç edebilecek konuma gelmesine yönelik çalışmalara, Erciyes Üniversitesi ve Erciyes Teknopark olarak katkı sağlayabilmek adına, sektörün önde gelen araştırmacıları ve temsilcileriyle bu çalıştayı yapmaktayız. Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi arasında yer alan Üniversitemiz; bünyesinde faaliyet gösteren, Aşı Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde (ERAGEM) üretilen milli aşımız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı koruyucu aşı, 58 gönüllü üzerinde uygulanarak Faz 1 çalışması tamamlanmış; aşının Faz 1b, Faz 2 ve Faz 3 çalışmaları için alt yapı çalışmaları ise halen devam etmektedir. Ayrıca, Üniversitemiz İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezinde (İKUM) preklinik çalışmaları tamamlanmış ilaçların, insanlar üzerindeki erken ve ileri Faz I klinik araştırmaları ile ilaç biyobenzer çalışmaları da yapılabilmektedir. Bu merkezlerimizle ülkemiz ilaç araştırmalarına ve sektörüne önemli katkılar sağlamayı istiyor ve hedefliyoruz” dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ise konuşmasında, ilaç ve aşı alanında yerelleşmenin tüm ülkeler için en azından savunma sanayi kadar stratejik bir konu olduğunu belirtti.

Bakan Yardımcısı Meşe, “Sağlık Bakanlığı olarak ilaçta yerelleşme projemiz kapsamında toplamda yaklaşık 6 milyarlık ürünün Türkiye’de üretilmesini planlıyoruz. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalar ile 3,1 milyar liralık ürünü yerelleştirdik. 2016 yılında kutu bazında yüzde 75 olan imal ilaç oranını 2017 yılında yüzde 80’e çıkardık. Değer bazında ise 2016 yılında yüzde 42 olan imal ilaç oranını 2017 yılında yüzde 45’e yükselttik. İlaçlar kadar diğer bir stratejik konu olan aşıları şuanda maalesef ki, sadece ithalat yoluyla temin ediyoruz. Döviz olarak satın alınmakta bu ürünler, TL cinsinden yaklaşık 1 Milyar TL civarında Sağlık Bakanlığı olarak bu konuya harcama yapmaktayız. Bizim amacımız ülkemizde antijenden itibaren tüm basamakları ile aşı üretimini Türkiye’de yapmak. Aşı üretim teknolojisini ülkemize transfer etmek. Aşı ihtiyacımız konusunda kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelmek. Aynı zamanda da çevre ülkelere ihracat yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizi ve hedeflere ulaştırmak için yapılan tüm çalışmalarda özel sektörü, üniversiteleri destekleyeceğiz. Sağlık ve biyoteknoloji alanında dış ticaret açığını azaltmak ve teknolojik yeniliklerimizi artırmak amacıyla ilaç, aşı ve biyomedikal Ar-Ge çalışmalarını Sağlık Bakanlığı olarak desteklemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında, Erciyes Üniversitesi’nin aşı geliştirmede önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Meşe, “Sağlık Bakanlığının aşı merkezi olarak Erciyes Üniversitesi bizim için önemli. Burada Sayın Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin gerçek anlamda, esasında milli ve yerli aşımızı üretme konusunda çalışmaları var. Bunları biz Sağlık Bakanlığı olarak destekliyoruz. Gerçek anlamda yerli ve milli aşımız olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı aşısının en kısa sürede tamamlanması için tüm destekleri vereceğiz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’ye çalıştaya katılımlarından dolayı Erciyes Üniversitesi’nin çini işlemeli vazosunu hediye etti.

Çalıştay, Sağlık Bakanlığı Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı Osman Topaç’ın “Türkiye’de Aşı İthalat Durumu ve Aşı Geliştirme İhtiyacı” konusunda sunumu ile devam etti.

Video için tıklayınız


22 Kasım 2018 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER