×
×
HABERLER
Türkiye'nin WASP-52 yıldızına Anadolu, WASP-52b Gezegenine ise Göktürk İsmi Verildi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Türkiye'nin WASP-52 yıldızına Anadolu, WASP-52b Gezegenine ise Göktürk İsmi Verildi

Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türkiye Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) 100.kuruluş yılı kutlamaları kapsamında dünya genelinde başlatılan ötegezegen isimlendirme kampanyasında Türkiye'nin WASP-52 yıldızına Anadolu, WASP-52b gezegenine ise Göktürk ismi verildiğini söyledi.

Merkez binasında düzenlenen basın toplantısında Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Küçük, “Türkiye'de IAU'nun ulusal temsilcisi olan Türk Astronomi Derneği (TAD) tarafından yürütülen kampanya ile Pegasus takımyıldızında bulunan WASP-52 bilimsel adıyla bilinen yıldız ve onun çevresinde yörüngede dolanan ötegezegen isimlendirildi. Ulusal Komite tarafından karar verildiği şekliyle Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar, üniversiteler, gözlemevleri, astronomi ve astrofizik bölümleri, planetaryumlar, bilim merkezleri kurumsal önerileri ile kampanyaya katıldılar. Yıldız ve gezegen için gelen 300'e yakın isim önerisi Ulusal Ötegezegen İsimlendirme Komitesi tarafından kurallara ve önceden başka gökcisimleri için kullanılan isimler dikkate alınarak ayıklandı. Sonrasında TAD üyeleri tarafından oylanan isim önerileri içinden en çok oyu olan Anadolu ve Göktürk isimleri sırasıyla yıldız ve gezegen için belirlenmiş oldu” dedi.  

Ötegezegen İsimlendirme Kampanyası IAU'nun 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Küçük, “Yeni isimlendirilen ötegezegenler çoğunlukla Jüpiter gibi dev gaz devleri. Bu gezegenler geçiş veya dikine hız yöntemlerinden en azından biriyle keşfedilmiş sistemler. Geçiş yöntemi ile gezegen keşifleri 1995 yılında Michel Mayor ve Didier Queloz tarafından ilk defa 51 Pegasi yıldızının çevresinde keşfedilen gezegende kullanıldı. 2019 Nobel Fizik Ödülü de bu sayede Güneş tipi bir yıldızın çevresinde ilk defa bir ötegezegen keşfi nedeniyle Mayor ve Queloz'un oldu. 51 Pegasi b adlı bu gezegen 2015'deki ilk ötegezegen isimlendirme kampanyasında Dimidium adıyla isimlendirilmişti. IAU 2. Başkanı Debra Elmagreen Ötegezegen İsimlendirme Kampanyasına gösterilen yoğun ilgiden çok mutlu olduklarını ifade etti ve ekledi: "İnsanların kendi kültürlerinde ve ortak miraslarında anlamı olan isimlerle bu gezegen sistemlerini adlandırmaları, içinde yaşadığımız evreni anlama çabasında hepimizi birleştiren bir etkinlik oldu." Ötegezegen İsimlendirme Kampanyası IAU'nun 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlendi. 2019 boyunca 140 ülkede 5000'den fazla etkinlik düzenlendi ve düzenlenmeye devam ediyor. Bu sayede, bilim, teknoloji ve kültür hayatımızı şekillendiren astronomik gelişmelerin ve keşiflerin geniş kitlelerle paylaşılması mümkün oldu. IAU100 etkinlikleri ile ayrıca astronominin eğitim, kalkınma ve diplomasi için de ne kadar yararlı bir araç olduğu bir kere daha kanıtlandı. IAU100 dünya geneli etkinlikleri için IAU100 websitesi (http://iau-100.org); Türkiye'deki IAU100 etkinlikleri için http://iau100.tad.org.tr websitesi ziyaret edilebilir IAU'nun Başkanı Ewine van Dishoeck'e göre IAU100 etkinlikleri ile erişilen etkinin yıllarca sürmesi bekleniyor. Yıl boyunca yoğun bir şekilde düzenlenen etkinlikler, Ötegezegen İsimlendirme Kampanyası ile son buluyor. Türkiye'nin İsimlendirdiği Yıldız ve Gezegeni Öneren Kurumlar Türkiye'ye IAU tarafından tahsis edilen WASP-52 yıldızına Anadolu ve onun gezegenine de Göktürk ismi verilmiştir” diye konuştu.



 Video için tıklayınız
17 Aralık 2019 Salı
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER