Üniversitemiz, Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Türkiye’de İlk 8 Üniversite Arasında

Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) 2019 Dünya Üniversiteleri Sıralaması Singapur’ da düzenlenen “THE World Academic Summit 2018” etkinliğinde açıklandı.

THE Sıralama Sistemi, üniversiteleri Öğretim, Araştırma, Atıflar, Endüstri Geliri ve Uluslararası Görünürlük olmak üzere 5 ana başlıkta 13 göstergeye göre derecelendirmekte olup, toplam puan belirlenirken Öğretim, Araştırma ve Atıflar %30, Endüstri Geliri %2.5 ve Uluslararası Görünürlük %7.5 oranında ağırlığa sahip bulunmaktadır.

2017 yılına ait kurumsal veriler dikkate alınarak gerçekleştirilen THE 2019 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Türkiye’den 16’sı Devlet Üniversitesi, 7’si ise Vakıf Üniversitesi olmak üzere 23 üniversite yer alabilmiştir. Aşağıdaki tabloda verilen sonuçlara göre, ERÜ en iyi Dünya Üniversiteleri sıralamasında Türk Üniversiteleri arasında 8. sırada, devlet üniversiteleri arasında ise 5. sırada yer alarak önemli bir başarı göstermiştir.

Aşağıdaki Tabloda özetlenen sonuçlardan da görülebileceği gibi, THE 2017 Dünya üniversiteleri sıralamasında ülkemizden 18 üniversite sıralamaya girerken, 2019 sıralamasında yer alan üniversite sayısı 23’e yükselmiştir. ERÜ, 2017 sıralamasında 13 olan ülke sırasını 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla 10. ve 8. olarak yükseltmek suretiyle önemli bir başarı göstermiştir.

Son 3 yıla ait THE Dünya Sıralama sonuçlarının verildiği aşağıdaki tablodan görülebileceği üzere, THE 2018 sıralamasında, 2017 yılında sıralamada yer bulan 18 üniversiteden 12’sinin konumunun gerilediği, ERÜ’nin de aralarında bulunduğu 6 üniversitenin ise Dünya Sıralamasındaki yerini koruduğu görülmektedir. THE 2019 sıralamasında ise, 2018 yılındaki sonuçlara göre 6 üniversitenin konumunda gerileme olduğu, 6 üniversitenin konumunu koruduğu ve iki üniversitenin konumunu iyileştirdiği görülmektedir. Ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesinin bu yıl sıralamaya giremediği ve Bahçeşehir ile Çukurova Üniversitelerinin ise ilk defa sıralamaya girebildikleri görülmüştür.

Bu sonuçlara göre ERÜ, son üç yılda Türkiye üniversiteleri arasındaki konumunu 5 sıra yükselterek önemli bir başarı göstermiştir.

THE Dünya Üniversiteleri sıralamasında yer alan Türkiye Üniversiteleri 2016-2018

Araştırma Üniversitelerinin THE Dünya Üniversiteleri Sıralamasındaki Yeri

Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda araştırma üniversitesi olarak tanımlanan 10 üniversite ile yedek listede belirtilen 5 üniversitenin son 3 yıla ait THE Dünya Sıralaması sonuçları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Sonuçlardan görüleceği üzere 10 araştırma üniversitesinden ERÜ nünde aralarında bulunduğu 5 üniversite son 3 yılda konumunu iyileştirmiş, ancak diğer 5 araştırma üniversitesinin konumunda gerilemeler meydana gelmiştir. Ayrıca, yedek listede yer alan Çukurova Üniversitesi ilk defa THE Dünya Üniversiteleri sıralamasında yer alabilmiş, önceki iki yılda sıralamalarda yer bulan Yıldız Teknik Üniversitesi ise bu yıl sıralamaya girememiştir.

THE Dünya Üniversiteleri sıralamasında yer alan Araştırma Üniversiteleri 2016-2018

THE 2018-2019 Dünya Üniversiteleri değerlendirmesi kapsamında üniversiteler alanlara göre de sıralanmıştır. Buna göre, ERÜ dikkate alınan 31 alandan 26’sında sıralamalarda yer almış ve ilgili alanların tümünde ülkemizdeki üniversiteler arasında ön sıralarda yer alma başarısı göstermiştir.

Bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm mensuplarımıza teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

ERÜ Rektörlüğü

27 Eylül 2018 Perşembe