3. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi Başladı

3. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi Başladı

Üniversitemiz düzenleme komitesinde yer aldığı, “3. Uluslararası Develi-Aşık Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi” Develi Belediyesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Develi Belediyesi Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış’ın yanı sıra, paydaş üniversitelerin Rektörleri Develi Kaymakamı Sinan Aslan, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile akademisyenler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrenin açılış konuşmalarında Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile Develi Kaymakamı Sinan Aslan, kongrede yaptıkları konuşmalarında kongreye ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirttiler.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz da birer konuşma yaparak kongrenin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında, Edebiyat tarihinde önemli konuma sahip şair ve ozanlar arasında bulunan Aşık Seyrani’nin 19. yüzyıl halk şiirinin büyük ustalarından olduğuna dikkat çekti.

Rektörümüz Çalış, “Aşık Seyrani haksızlık ile korkmadan, çekinmeden savaş veren; şiirsel yapıdan, söyleyişten uzaklaşmadan, etkin, kalıcı şiirlerini sazıyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozandı. Şiirlerinde aşk ve tasavvuf konularını işleyen Aşık Seyrani, yaşamını acılarla ve yoksulluklarla geçirmesine rağmen yaşama sevincini hiçbir zaman yitirmemişti. Kültür, toplumlarda duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarını kapsamaktadır. Develi, yıllar boyunca farklı toplumlara yapmış olduğu ev sahipliği ile hoşgörünün yanı sıra somut ve somut olmayan kültürel zenginliklerin merkezi olmuştur. Aşık Seyrani ise bu toprakların kültürel mirasından birisi olarak kuşaktan kuşağa aktarılmış olan önemli bir değerdir” dedi.

“Türk Milleti’nin köklü ve gelenekleri olan büyük bir devlet olmasının temel taşlarından birisi de zengin ve önemli kültür hazinesine sahip olmasıdır” diyen Rektör Çalış şunları kaydetti: “Aşık Seyrani, çok eski ve köklü bir kültüre sahip olan Türk Kültürünün gelişmesinde de şüphesiz ki önemli şahsiyetlerimizden olmuştur. Bizlere düşen en büyük görev ise şairleriyle, yazarlarıyla, ozanlarıyla ve onların sayısız eserleriyle zengin Türk kültürünü gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak olacaktır. Ülkemizin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Erciyes Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra Türk kültürü ve geleneklerine bağlı vatanına ve milletine hizmet eden örf ve adetlerinden ödün vermeyen genç nesilleri yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da konuşmasında kongrenin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Aşık Seyrani’nin halk şiirinin önemli isimlerinden olduğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin açılış konferansını Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl verdi.

Taşağıl’ın “Türk Boylarının Oluşumu” konulu konferansının ardından ise Bayırbucak Türkmenlerinden Sanatçı Adil Şan tarafından bir konser verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Olgunlaşma Enstitüsü tarafından “Ahilik ve Selçuklu Kıyafetleri” sahne sunumunun gerçekleştirildiği kongre, 2 Temmuz 2022 de sona erecek.

30 Haziran 2022 Perşembe