Üniversitemiz Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Fermi Ulusal Laboratuvar ile İşbirliği Ağını Genişletiyor

Uzun yıllardır Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve ABD'de Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) akademik çalışmalarını sürdüren öğretim elemanımız Dr. Emrah Tıraş’ın üniversitemize katılmasıyla birlikte, üniversitemiz deneysel parçacık fiziği ve nötrino fiziği alanlarında uluslararası proje ve deneylere katılımını gerçekleştirmeye başlamıştır.

Bu bağlamda Erciyes Üniversitesi ile Fermi Ulusal Laboratuvarı arasında bir anlaşma imzalanmış olup, üniversitemiz NOvA ve ANNIE uluslararası nötrino deneylerine katılımcı üye olan ülkemizden ilk üniversite olmuştur. Bu deneylerin aktif veri alması, verilerinin analizleri ve dedektör ArGe çalışmalarına desteğimiz devam edecek ve yakın zamanda bu deneylerin kontrol odası üniversitemizde kurulacaktır.

Buna ek olarak öğretim elemanımız Dr. Emrah Tıraş ve ekibi ABD'de Iowa Üniversitesi (University of Iowa) Yüksek Enerji Fiziği grubu ile işbirliği içinde CERN'deki CMS deneyi ve diğer deneyler için parçacık dedektörleri ArGe çalışmalarını devam ettirmekte ve üniversitemizde de bu konudaki alt-yapı çalışmaları başlanmıştır.

29 Ocak 2021 Cuma