Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı’nın himayelerinde, Üniversitemiz Veteriner Fakültesi, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kayseri Ticaret Borsası iş birliğinde “Kayseri'de Mandacılık Çalıştayı” düzenlendi.
Fakülte Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya; AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kanbur, Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Yıldız, oda temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, “Manda ürünlerinin lezzetini ve besin değerini herkes biliyor, herkes takdir ediyor” dedi.
Milletvekili Dr. Cıngı, “Mandacılıkla başlayan hikâyem, 40 yaşından sonra Erciyes Turizmi ile ilgilenmeye başladıktan sonra, Hürmetçi, Karpuz Sekizi gibi yerlerde o mandaların tatlı hayatını keşfetmekle başladı. Kayseri'nin birçok yerinde farklı özellikleri görebileceğiniz ürünümüzü pazarlamak için çabalarken bu sürecin içine girdim. Baktım ki orada güzel bir gayret var. Küçük küçük üreticiler var. Manda zaten lezzetini, vitamin değerini herkes biliyor, herkes takdir ediyor. Fakat derli toplu bir üretim, pazarlama ve markalaşma süreci işlemiyor. Kayseri'de bile, yani bildiğim kadarıyla 8 bin civarında mandamız var. Ancak Kayseri'de bile manda kaymağı almak istediğinizde bu ürüne marketlerde ulaşamıyorsunuz ya da manda yoğurdu istediğinizde üreticiye ulaşıp eski usullerle temin ediyorsunuz. Dolayısıyla bu ürünün ve sektörün bakirliği, beni çok öncesinden mandacılık konusunda kafa yormaya teşvik etti” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun da konuşmasında düzenlenen çalıştayın önemine dikkat çekti.
Mandacılığın hayli önem arz eden bir sektör olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Altun, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı’ya teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Altun şunları kaydetti: “Gerçekten gıdaların değerinin daha da arttığı, maalesef hızlı beslenme süreçlerinin çok yoğunlaştığı bir dönemde, bu tür farkındalıkları oluşturabilmemiz bence son derece önemlidir. Çünkü sağlıklı bireyler, aslında sağlıklı beslenmelerle gelişmektedir. Aksi takdirde, eksik olmayan sağlık sorunları günümüzde sürekli olarak karşımıza çıkmakta ve aslında biz ülke olarak da bu konulara dikkat edebildiğimiz sürece, daha az sağlık harcaması yapılmaktadır. Bir toplumun sağlıklı gelişimi, çalışmasından tutun da ülke ekonomisine kadar ne denli başarılı sonuçlar doğuracağı açıktır. Özellikle gençlerimizin bu tip çalıştayları daha çok önemsemesi, bu farkındalığın artması son derece önemlidir. Mandacılık, aslında fiziki gücünden tutun da özellikle etiyle, sütüyle yararlandığımız; gıda olarak da son derece kaliteli ve etkin besleyici özelliği olan bir alandır. Böyle bir çalıştayın yapılması da bu açıdan çok önemlidir. Kayseri'mizde manda sayısını biliyoruz ama her geçen gün azaldığını da tespit ediyoruz. Özellikle bu sayının artması ve özel çiftliklerin kurulması anlamında da bu çalıştayın önemli sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.”
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kanbur ise yaptığı konuşmada mandanın kültürümüzde önemli yeri olan bir hayvan olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi manda, geçmişte çok yaygın yetiştiriciliği olan bir türdü. Ancak yakın zamana kadar sayısı neredeyse yok olma düzeyine kadar azalmıştı. Günümüzde ise manda ve manda ürünlerine yeniden bir rağbetin olduğunu gözlemliyoruz. Bu çalıştayda belki bunun nedenlerini de inceleyeceğiz, cevaplar bulabileceğiz. Neden manda ve manda ürünleri günümüzde bu kadar popüler olmaya başladı? Biliyorsunuz, ülkemizde ve dünyada yaygın bir trend var: Sağlıklı ve organik gıdaların tüketimi. O yüzden manda ürünlerinin bu trende uygun olarak tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğünü düşünüyorum. Tabii bunun dışında, manda kültürümüzde de önemli yeri olan bir hayvan. Özellikle çok eski dönemlerde gücünden yararlanmak için yaygın olarak kullanılmış. Daha sonra da eti ve sütüyle yıllarca beslenmemize katkıda bulunmuştur. Yapılan incelemeler, manda sütünün fonksiyonel bir gıda olduğunu da bize gösteriyor. Antikanser özelliğinden tutun, pek çok önemli özelliği var manda sütünün. Proteini yüksek, kalsiyum ve fosfor oranları yüksek. O yüzden de beslenme için vazgeçilmez ürünlerden birisi hâline gelmiştir.”
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Jale Metin Kıyıcı “Mandaya Genel Bakış ve Manda Davranışları”, Prof. Dr. M. Kaan İşcan ve Öğr. Gör. Burak Rahmi Yalçın “Manda Yetiştiriciliği ve Beslenmesi”, Prof. Dr. Kutlay Gürbulak ve Prof. Dr. Serpil Sarıözkan “Mandalarda Döl Verimi ve Sun’i Tohumlama Uygulamaları”, Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes Barel “Manda Ürünleri”, Prof. Dr. Savaş Sarıözkan “Kayseri Manda Islah Projesi”, Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav “Kayseri’de Mandacılık”, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Yıldız ise “Türkiye’de Mandacılık” konularında katılımcılara bilgi verdi.
Çalıştay, manda işletmeciliğine sektörel bakış ve paydaş görüşlerinin ardından sona erdi.