×
×
HABERLER
Filtre Kahve Atıklarından Biyodizel Yakıt Ürettiler
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Filtre Kahve Atıklarından Biyodizel Yakıt Ürettiler

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekip, filtre kahve atıklarından biyodizel yakıt üretti.

Projenin başkanlığını yapan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulazız I.A. Mohamed Atabanı, projeye ülke olarak yurt dışına olan bağımlılığı azaltmak için başladıklarını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Abdulazız I.A. Mohamed Atabanı, “Önce kahve atıklarını toplamak için Kayseri’deki kafelerle iletişime geçtik. Kafe sayısının fazla olmasından dolayı Talas ilçesine öncelik verdik. Kendilerinden filtre kahvelerden çıkan atıkları bizim için küçük konteynırlarda toplamalarını istedik. Haftada bir ürettikleri atıkları laboratuvara getirdiler. Bu sayede haftada 5 kilogramlık kahve atığı elde etmeye başladık. 1 yıl süren toplama süreci sonunda 500 kg’lık kahve atığı elde ettik” dedi.

Kahve atıklarının her şekliyle değerlendirildiğini kaydeden Atabanı, “Kahve atıklarını içerdiği sudan arıtmak için fırınlarda 100-105 santigrat derecede ayrıştırdık. Suyundan ayrıştırılan kurumuş kahve atıklarını yağ çıkarma ünitesine aldık. Atığın içindeki yağ burada çözeltiyle beraber alındı. Bu işlem sonucunda kahve atık yağı elde edildi. Sonra atık yağı reaktörde bazı kimyasallarla birleştirilerek biyodizel elde edildi. Biyodizel karakterize edildikten ve dünya standartlarına uyup uymadığı tespit edildikten sonra içten yanmalı motorlarda test edildi. Yağı aldıktan sonra geri kalan atıktan da biyogaz üretimi için işlem gerçekleştirildi. En son aşamada kalan atık ise azot bakımından zengin olduğu için gübre olarak kullanıldı” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Abdulazız Atabanı, kahve filtresinden üretilen yakıtın içten yanmalı motorlarda kullanıldığı söyledi.

Atabanı, “İlgili kurumlarla anlaşma sağlanması durumunda, Kayseri’de lokal olarak uygulanacak proje ile ilk aşamada kentin yakıt ihtiyacının yüzde 20’si üretilen biyodizel ile karşılanabilir” şeklinde konuştu.

Çalışma saatleri sayısının artmasıyla yurt dışına bağımlılığın azalacağını bildiren Atabanı, “Projenin ilk amaçlarından biri bunun gerçekleşebileceğini göstermekti. Ardından devletin ve belediyelerin yardımı ile atıklardan üretilebilecek biyodizel imkanıyla Kayseri’nin lokal olarak ihtiyacı olan 1 milyon tonluk dizeli 800 bin tona düşürme ihtimalimiz olduğu bu çalışmalarımızda ortaya çıktı” dedi.

Alternatif Yakıt Araştırma Laboratuvarı (AFRL)

Öte yandan Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Alternatif Yakıt Araştırma Laboratuvarı’nın (AFRL) çalışmaları hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Abdulazız Atabanı, “ 2015 yılında Erciyes Üniversitesi’nin desteği ile Alternatif Yakıt Araştırma Laboratuvarı (AFRL) kuruldu. Şu anda laboratuvarda biyodizel ve biyogaz gibi biyoyakıt üretimi için çalışmalar yapılmaktadır. Hedefim bu laboratuvarı önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’de merkez konumunda olacak bir araştırma merkezine dönüştürmek” diye konuştu.


19 Haziran 2017 Pazartesi
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER