AKADEMİK BAŞARILAR
Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Gül'e Birincilik Ödülü

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Cengiz Gül, Zeytinburnu Belediyesi’nce Düzenlenen 15 Temmuz İle İlgili
Uluslararası Makale Yarışmasında Kendi Kategorisinde Birinci Oldu.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanmış olan işgalci ve terörist FETÖ darbe girişimini tüm yönleriyle, en doğru ve en sade biçimde dünyaya anlatacak metinler oluşmasını sağlamak amacıyla Zeytinburnu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Uluslararası 15 Temmuz İngilizce Makale Yarışması’nda dereceye girenler ödüllendirildi. 15 Temmuz İngilizce Makale Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “15 Temmuz Destanı’nın dünya tarihinde eşi benzeri yok. Çünkü 15 Temmuz, dünyada "Mazlumlar" lehine gerçekleşecek olan büyük devrimin habercisidir.” dedi.

Yarışmaya katılan makaleleri jüri üyesi olarak değerlendiren Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Avrupa Birliği Eski Bakanı Avrupa Birliği Eski Baş Müzakerecisi) Doç. Dr. Fahrettin Altun (SETA Genel Koordinatör Yardımcısı SETA İstanbul Genel Koordinatörü) Dr. Halil İbrahim Erbay (İstanbul Düşünce Vakfı Başkanı TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı Başkan Yardımcısı) Prof. Dr. İsmail Taşpınar (MÜİF Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi) Meryem İlayda Atlas (Lacivert Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Daily Sabah Op-Ed Editörü) Pınar Kandemir (TRT World Direktörü) Serdar Karagöz (Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), bu yarışmadaki 108 makale arasından 8 kategoride 24 makalenin ödüle layık bulunduğuna karar vermişlerdir.

DERECEYE GİREN MAKALELER KİTABA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Sekiz kategoride gerçekleşen makale yarışmasında Doç. Dr. Cengiz GÜL, 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimindeki İç-Dış Aktörler ve İşgal, Kaos ve İç Savaş Riski’nin ele alındığı kategoride “15 Temmuz Darbe ve İşgal Girişimi Sonrasında OHAL Uygulamaları ve İdam İçin Anayasal Bir Perspektif” adlı makalesiyle  birinciliğe, Tuğba Ercan Güneykaya ikinciliğe, Murat Binay da üçüncülüğe değer bulundu. Yarışma kapsamında 15 Temmuz ile ilgili diğer kategoriler de şöyle sıralanmaktadır:
- 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin İlanından 15 Temmuz 2016 İşgalci ve Terörist FETÖ Darbe Girişimine Kadar Türkiye’nin Demokrasi Yolculuğu ve Darbe Karşıtlığının Gelişimi
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Türkiye ve Dünya Tarihindeki Darbelerden Farkları ve Benzerlikleri
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi Karşısında BM, NATO, AB Gibi Kuruluşlar ile ABD Rusya ve Diğer Ülkelerin Duruşları
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Önlenmesinde Camiler ile Medya ve Dijital Platformların Payı
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Önlenmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, TBMM, CHP, MHP, HDP ve Diğer Siyasilerin Duruşları
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişiminin Asıl Önleyicisi Halkın Direniş Örnekleri ve Direnişin Dini, Sosyal, Siyasi Analizleri ve Direnişin Dünyaya Örnekliğini
- 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi Sonrası Tüm Yurtta 27 Gece Tutulan Demokrasi Nöbetleri ve Darbe Karşısında Toplumsal Ortaklaşma
Makale yarışmasında dereceye giren eserler Türkçe, İngilizce, Arapça, İspanyolca, Rusça başta olmak üzere çok sayıda dile çevrilerek dünyadaki yazar, sanatçı, akademisyen, devlet adamı, siyasetçi, diplomatlar ile Zeytinburnu Belediyesinin kardeş şehir yöneticilerine ulaştırılacak.

“DÜNYA, 15 TEMMUZ’U BU MAKALELERDEN ÖĞRENECEK”

Jüri Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Altun ise konuşmasında Batı’da İslam ve Osmanlı ile ilgili tezviratların hep olageldiğini hatırlatarak, ‘Farklı bir Müslüman imajı var ve bu imajı değiştirmek gerekiyor. Bu anlamda 15 Temmuz’da yaşanan bu ihanet kalkışmasına karşı vatandaşlarımızın vermiş olduğu mücadele Batı tarafından bilerek halklarına ulaştırılmadı. O nedenle bizim akademisyenlere, okur-yazarlara ve Batı’nın sade vatandaşlarına da doğru bilgi aktarmamız gerekiyordu. Bunun için Zeytinburnu Belediyesi’nin yapmış olduğu bu çalışmayı, böyle bir makale yarışması gerçekleştirmesini tebrik ediyorum. Bu yarışmaya katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

21 Temmuz 2017 Cuma
DİĞER AKADEMİK BAŞARILAR