Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Üniversitemizde Akademisyenler ve Öğrenciler İle Buluştu

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı Üniversitemizde “AB Sürecimiz ve Gençler için Fırsatlar'' konulu konferans verdi.

Senato Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın yanı sıra Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Oktay Özkan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, Erciyes Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu güne kadar uluslararasılaşmayı ilke edinmiş ve bu doğrultuda akademik çıktılar oluşturarak ülkemizin ve dünyanın bilim, sanat ve kültür coğrafyasına katkılar sunduğunu söyledi.

Bir araştırma üniversitesi olarak Erciyes Üniversitesi sağlık, fen, mühendislik ve yaşam bilimlerinin yanı sıra sosyal ve beşeri bilimler alanında öncül çıktılar vermeye devam ettiğinin altını çizen Rektörümüz Altun, “Avrupa Birliği fonları ve ulusal fonlar akademilerde bu nitelikli çıktıların oluşmasında en önemli araçlardan biridir. Bilindiği üzere Avrupa Birliği Fonları; çerçeve programları, Erasmus Plus hareketlilik aksiyonları ve 2023 yılı itibariyle ülke olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinatörlüğünde dahil olmak istediğimiz Dijital Avrupa Programı üniversitemiz için büyük önem arz etmektedir. Bunlara ek olarak TÜBİTAK tarafından koordine edilen Uluslararası İkili ve Çoklu İş Birliği Programları ve araştırmacılarımızı akademik ağlarını geliştirmesini teşvik etmek için COST aksiyonlarının Avrupa Merkezli akademik ağın oluşması bakımından oldukça önemli olduğunun farkındayız. Bu bağlamda üniversitemizde Avrupa Birliği fonlarıyla ilgili olarak farkındalığın artırılması için son 3 yılda 60’dan fazla etkinlik yaparak 1500 civarı katılımcıya ulaştık.” dedi.

Erciyes Üniversitesi olarak son beş yılda toplam 175 adet Avrupa ortaklı proje başvurusunun yapıldığını ve 32 tanesi kabul edildiğini belirten Rektörümüz Altun, “TÜBİTAK tarafından eş finansman desteği verilen ve Avrupa’ya nitelikli insan kaynağını çekmek için kurgulanan Marie Curie Aksiyonlarından Co-Fund programı çerçevesinde son iki yıldır ciddi hazırlıklar yapmaktayız. Biyomedikal ve Nanoteknoloji alanından başvurulan projemiz 84 puan alarak eşik üstünü geçmiş ve kritik sınırda kalmıştır. Yine benzer bir şekilde geçen sene başvurusunu yapmış olduğumuz Ufuk Avrupa Bilimsel Mükemmeliyet Fonlarından olan iki adet ERC projesi B puan almıştır. Bu projelerinde revizyon çalışmaları araştırmacılarımız tarafından devam etmektedir” diye konuştu.

Avrupa Birliğinin öncelik verdiği alanlardan ve tüm dünyanın gündeminde olan gıda arzı ve yeşil mutabakat konularında ise ERÜ’nün çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Rektörümüz Altun şunları kaydetti: “ Avrupa Birliği tarafından desteklenen Avrupa İşletmeler Ağı projemiz kapsamında, Erciyes Teknopark olarak, 2024 yılına kadar, yeni nitelikli istihdam potansiyeli oluşturan, TR72 bölgesindeki KOBİ ve üniversitelerimizin projelerine ortaklar bulunması ve yeni işbirliklerinin oluşması için hizmet vermeye devam edeceğiz. Bir diğer konu ise Avrupa Birliğinin öncelik verdiği alanlardan ve tüm dünyanın gündeminde olan gıda arzı ve yeşil mutabakat konularında ise üniversitemiz çalışmalarını sürdürmektedir. En son yapılan Araştırma İnovasyon Çalıştayında bu konu üzerine durulmuş olup Türkiye’de ki en büyük bütçeli proje fon mekanizması olan TÜBİTAK 1004 kapsamında ise Yeşil Mutabakat Ekseninde Sürdürülebilir Tarım İş Birlikleri konusu çalışılmıştır. Türkiye’nin önde gelen sanayi ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde tasarlanan 1004 projesi ülkemizin gıda arzı ve güvenliği konusunda rekabetçi olmasını sağlayacaktır. Bu projemizin başarıyla tamamlanması durumunda; Avrupa Birliğinin yeşil mutabakat kapsamında uygulanacak gümrük uygulamalarında ülkemizin ciddi bir rekabet gücü kazanacağı aynı zamanda da tarımda çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirilerek avantaj sağlayacağını öngörmekteyiz. Her ne kadar tam üyelik almamış olsak bile Avrupa Birliği araştırma ve inovasyon süreçlerinde, araştırma kapasitemizin yüksek olması ve geleceğe dair ortak kaygılar gütmemiz münasebetiyle bu alanda aşılması gereken tüm basamaklarda Erciyes Üniversitesi olarak üzerimize düşen görevleri büyük bir özveri ile yapmaya çalışacağız.” Rektörümüzün konuşmasının ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı “AB Sürecimiz ve Gençler için Fırsatlar” konulu konferansında gençlerimizin AB sürecimizin çok önemli bir parçası olduğunu söyledi. AB burs olanakları hakkında da bilgiler veren Kaymakcı şöyle devam etti: “Bilindiği üzere Türkiye’nin AB üyelik süreci karmaşık bir süreç. Dolayısıyla bu süreçte iletişim çok önemli. Hem Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin getirisi, götürüsü ne olur. Hem de Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin Türkiye, vatandaşlarımıza şehirlerimize ne getirir ve ne götürür bunun anlatılması gerekiyor. Bu anlayışla on yıl önce tüm sivil toplum kuruluşlarının katılımları ile hazırlamış olduğumuz bir strateji var. Bu stratejiyi uyguluyoruz. AB iletişim stratejisi AB Başkanlığı’mızın web sitesinde yer almakta. Öğrencilerimi AB Türkiye ilişkileri konusunda araştırma yapmak isterse AB stratejisi kapsamında destek olabiliriz.”

Konuşmasının ardından Büyükelçi Kaymakcı, katılımcıların sorularına cevap verdi. Etkinlik, Rektörümüz Altun’un Büyükelçi Kaymakcı’ya plaket takdiminin ardından sona erdi.

19 Eylül 2022 Pazartesi