Mühendislik Fakültemizde “Dünya Su Günü” Etkinliği

Mühendislik Fakültemizde “Dünya Su Günü” Etkinliği

22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Mühendislik Fakültemiz ev sahipliğinde etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, Mühendislik Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alper Öner, “Kuraklık Ve Türkiye Üzerindeki Etkileri” başlıklı sunum yaptı.

Sözlerine kuraklığın tanımını yaparak başlayan Dekan Prof. Dr. Öner, suyun tüm canlılar için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, aynı durumun yeryüzü için de söz konusu olduğuna işaret etti. Kuraklığın insanın yaşamını, sağlığını, sosyo - ekonomik ve ekolojik sistemleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen çok ciddi bir tehdit olduğunu dile getiren Dekan Prof. Dr. Öner, özellikle uzun süreli kuraklık olaylarının tarım, orman ve hayvancılığı, yer altı ve yer üstü kaynaklarını, içme suyuna ulaşımı ve enerji üretimini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu nedenle kuraklık olgusunun izlenmesi ve buna karşı planlamalar yapılmasının zorunlu bir durum olduğunu söyledi.

Toplumsal bilinçlenmenin ilerletilmesinin önemini vurgulayan Dekan Prof. Dr. Öner, “Toplumun suyun ‘sudan ucuz’ olmadığını anlaması ve gelecek nesillere içecek su bırakılabilmesi için şimdiden önlem almamız gerekiyor” dedi. Üniversitemiz Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Taner Azgın ise “Su Verimliliği ve Suyun Sürdürülebilir Kullanımı” başlıklı sunumunda, su deyince akla ilk olarak medeniyetin geldiğini ifade ederek, tarihte büyük medeniyetlerin tamamının suyun etrafında yapılandığının altını çizdi.

“Doğa konuşuyor” diyen Doç. Dr. Şükrü Taner Azgın; doğanın kara kutusunun buzullar olduğunu belirterek, bu nedenle bilim insanlarının buzullara gidip bir takım dip artezyen açarak doğanın daha önceki yıllarında neler yaptığına dair bulgular elde ettiğini söyledi. Konuşmaların ardından etkinlik, soru - cevap şeklinde devam etti.

19 Mart 2024 Salı