Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov, Üniversitemizde

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov, Üniversitemizde

Azerbaycan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Üniversitemizde “Modern Dünyada Uluslararası İstişare” konulu konferans düzenlendi. Konferansta Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Türkiye, Azerbaycan ve Rusya arasındaki işbirliğinin önemine değindi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Siyasi ve Sosyal İşlerden Sorumlu Yardımcısı Ali Hasanov, Vali Yardımcısı Nail Anlar, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Azerbaycan ile Rusya Federasyonundan milletvekilleri, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Erciyes Üniversitesi hakkında bilgiler verdi.

Rektör Çalış, “Erciyes Üniversitesi olarak dünyadaki farklı kültürlerden daha çok öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti verme gayretindeyiz. Bu çabamız sadece ülkeler arası kültürel işbirliğine katkı sağlamakla kalmayıp; eğitimin evrensel boyutunu daha da çeşitlendirecek ve karşılıklı iletişim, istişare kültürüne katkı sağlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz hafta üniversitemizin akademik yıl açılışında dile getirdiği gibi, üniversitemizi yabancı uyruklu öğrencilerin daha çok tercih ediyor olmasını, üniversitemiz kalitesinin yurt dışında da gayet iyi biliniyor olmasının tezahürü olarak görmekteyiz. Üniversitemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerimizin, mevcut eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine döndüklerinde birer gönüllü kültür elçisi vazifesi görmeleri ise bizleri ayrıca memnun etmektedir” dedi.

Konuşmasında köklü bir devlet geleneğine ve şanlı bir tarihe sahip olan Türk Milletinin, renk, ırk ve din ayrımcılığı gözetmeksizin bütün insanlara hoşgörü ve sevgiyle yaklaştığına vurgu yapan Rektör Çalış, şunları kaydetti:

“Türk Milleti sürekli mazlumun yanında yer almıştır. Özellikle Ortadoğu ve komşu ülkelerdeki savaşlar, milyonlarca insanın can ve mal kaybına neden olmakla kalmayıp, buralardaki akademik mirası da yok etmektedir. Bu bağlamda Yüksek Öğretim Kurulumuz tarafından Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi yürütülmektedir. Erciyes Üniversitesi olarak bu projeye destek vermekteyiz. Özellikle komşu ülkelerle olan işbirliğine büyük önem veren ülkemiz, kardeş ülkelerde şiddetin sona ermesi, barışın tesis edilmesi için azami gayret göstermektedir. Bu çerçevede özellikle son dönemde Türkiye-Rusya Federasyonu arasındaki artan ilişkiler, siyasi ve ekonomik boyuttan, başta eğitim olmak üzere, farklı alanlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. Kardeş ülke Azerbaycan, Ülkemiz ve Rusya Federasyonu arasındaki mevcut iyi ilişkilerin, dünyadaki modern iletişim ve istişare kültürüne örnek olmasını diliyorum.”

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ise konuşmasında, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemine dikkat çekti.

Vatan Gazetesi Yazarı Kürşat Zorlu da yaptığı konuşmada Türkiye'nin, Azerbaycan ve Rusya'ya yönelik dış politikasına değindi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım da, konferansa emeği geçenlere teşekkür etti.

Milletvekili Ayrım, “Bulunduğumuz coğrafyada keşke hep böyle güzel ortamlarda bir araya gelsek Maalesef bulunduğumuz coğrafya bizim kaderimiz. Bu coğrafyada bedeller ödendi. Her ülkenin kendi içinde de, dışında da birçok problemlerin olduğunu biliyoruz. Ama bugün burada bizi memnun eden şu ki! Biri bizim özümüz, kanımız olan aynı milletin iki devletinden biri değerli Azerbaycan, diğeri ise Rusya’dır. Bu etkinlikte üç ülkenin bir araya gelmesi bizleri memnun etti” dedi.

Konferansın son konuşmacısı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Siyasi ve Sosyal İşlerden Sorumlu Yardımcısı Ali Hasanov da, modern dünyada karşılıklı iletişim ve anlayışın önemine değindi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov, Türkiye, Azerbaycan ve Rusya arasındaki karşılıklı uyum ve işbirliğinin çok önemli olduğunu ve sorunların çözümünde diğer ülkeler içinde örnek teşkil etmesini diledi.

Etkinliğin sonunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış'a Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının plaketini, Rektörümüz Çalış ise konuklarına üniversitemizin plaketini takdim etti.

Video için tıklayınız
20 Ekim 2018 Cumartesi