ERÜ’de “Çocukluk Kanserine Yaklaşım” Konulu Panel Düzenlendi

ERÜ’de “Çocukluk Kanserine Yaklaşım” Konulu Panel Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi’nde Türk Pediatri Onkoloji Grubu Derneği ve Türkiye Milli Pediatri Derneği Kayseri Şubesi işbirliğiyle “Çocuk Kanserine Yaklaşım” konulu panel düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Karakükcü ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, etkinlikteki amaçlarının, çocukluk çağı kanserleri konusunda farkındalığı artırmak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kantar, “Amacımız çocukluk çağı kanserlerinin belirti ve bulgularının gözden geçirilmesi ve bu kanserlere farkındalığın artırılmasıdır. Çünkü belirtiler, bulgular çok şeyi taklit edebiliyor. Çok fazla kusan, karnı ağrıyan, kemiği ağrıyan, kilo kaybeden çocuk var. O kadar çok onkolojik, neoplastik hastalıklar akla gelmeli ki, bu ancak farkındalık toplantılarıyla mümkün olabilir. Umarım bu toplantının sonunda herkes buradan yararlanmış olarak ayrılır” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu ise konuşmasında, gerçekleştirilen etkinlikte çocukluk çağı kanserleriyle ilgili bilgilerini güncelleyeceklerini kaydetti.

Dekan Poyrazoğlu, “Çünkü bu konuda deneyimli ve konusunda uzman hocalarımız buradalar. Buraya kadar zahmet edip geldiler. Hepinizin huzurunda hocalarıma şükranlarımı sunuyorum. Aynı zamanda bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir’in yaptığı panelde sunum yapan Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, kanser epidemiyolojisinin, kanser hastalığının sıklığını ve nedenlerini araştıran bilim dalı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Kantar, “Epidemiyoloji, hastalıkların dağılımını, görülme sıklığını ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalıdır. Kanser epidemiyolojisi kanser hastalığının sıklığını ve nedenlerini araştıran bilim dalıdır. Dünyada çok gelişmiş bir bilim dalı değil ama elimizde bir takım istatistikler bulunmaktadır. Örneğin, 14 yaşın altında her 700 çocuktan bir tanesi kanser oluyor. Aynı zamanda kanser sebebiyle tedavi gören çocukların genel olarak tüm dünyada yüzde 70‘i bu hastalıktan kurtuluyor, yüzde 30’u ise hayatını kaybediyor. Dolayısıyla çocuklar içerisinde de kansere bağlı ölümler önemli bir yer kaplıyor” şeklinde konuştu.
 Video için tıklayınız

26 Mayıs 2017 Cuma