ERÜ’de “Tozlu Erken Tür Galaksiler” Konulu Seminer Düzenlendi

ERÜ’de “Tozlu Erken Tür Galaksiler” Konulu Seminer Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanlığı tarafından ‘Tozlu Erken Tür Galaksiler’ konulu seminer düzenlendi.

Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; ERÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Küçük, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Akkaya Oralhan'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

ERÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Arş. Gör. Dr. Kürşad Yıldız, Hollanda’da bulunan WRST radyo dizge teleskobu ve Hawaii’de bulunan Kanada-Fransa-Hawaii optik teleskobundan alınan veriler kullanılarak yapılan ve İtalya, Hollanda ve Fransa’dan katılan araştırmacıların yer aldığı ekiple birlikte, gaz zengini erken tür galaksilerin tamamının merkez bölgelerinde toz yapısı gösterebileceğini, ilk defa ortaya çıkardıklarını söyledi.

Arş. Gör. Yıldız, “Gaz zengini erken tür galaksilerin merkezlerindeki toz yapısı, geniş alanlara yayılmış ve bu toz yapılarının sarmal veya flamentler şeklinde görülüyor. Gaz tespit edilmemiş galaksilerin yarısında toz yapısı bulunmakta, ancak bunlar gaz zengini olanlara karşı çok daha küçük alanlarda, düzgün bir yapı gösteriyor” dedi.

Seminer soru ve cevapların ardından son buldu.

12 Mayıs 2017 Cuma