Gevher Nesibe Hastanemizde “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” Etkinliği Düzenlendi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” etkinliği düzenlendi.

Gevher Nesibe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği’nde düzenlenen etkinlikte, poliklinik hastalarına solunum egzersizi yaptırıldı.

ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, obstrüktif akciğer hastalığının Türkiye’de önemli bir sorun, özellikle 40 yaşın üzerindeki insanlarda daha sok görüldüğünü belirtti.

Gülmez, “Bunun nedeni sadece sigara değil, aynı zamanda hem ısınmada, hem pişirmede kullanılan odun, gazel, tezek gibi biyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan toksit gazlar ve zararlı partiküller, obstrüktif akciğer hastalığı ciddi bir tehlike oluşturuyor. Dolayısıyla buna maruz kalan kişilerde nefes darlığı meydana geliyor. Solunum kaslarımızı güçlendirdiğimiz takdirde nefes darlığı şikâyeti azalacak. Şikâyetlerimiz daha az olacaktır” dedi.

Solunum yolu hastalıklarında nefes darlığını azaltmak için solunum adalelerini güçlendirmemiz gerektiğini kaydeden Prof. Dr. İnci Gülmez, “Bunun için de bacak hareketleri, kol hareketleri ve nefes hareketleri yapmamız ve bunu bir hayat şekli haline getirmemiz gerekir. Örneğin, hastaneye muayene olmaya geldiğinizde sıra beklerken bile bu hareketleri yapabilirsiniz. Çünkü bu hareketlerin hepsi otururken rahatlıkla yapılabilecek hareketler. Her şeyden önemlisi de hareketli yaşamak. Günde en az 15 dakika kendi tempomuzda mutlaka yürüyüş yapmak çok önemli. Özellikle de açık havada yürümek, KOAH hastalarının rahat nefes alabilmeleri son derece önemli” diye konuştu.

13 Mart 2017 Pazartesi
Erciyes Üniversitesi, 38039 Kayseri / Türkiye I Telefon: +90 352 207 66 66