×
×
HABERLER
Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ERÜ’de Konferans Verdi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ERÜ’de Konferans Verdi

Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin, Erciyes Üniversitesi’nde “2071’e Küresel Ekonomi-Politik ve Yükselen Avrasya’da Türkiye’nin Yeni Konumu” konulu konferans verdi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Doğan ve Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, çok sayıda dekan, öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, ülkelerin gelişmişliğinin, büyüklüğünün, sahip olduğu yüzölçümü veya sınırla değil, sahip olduğu ekonomi ile ölçüldüğünü kaydetti.

Rektör Güven, “Ekonominizin büyüklüğünü ise mevcut yeraltı kaynakları ve rezervler, paranızın uluslararası değeri, üretim, üretimden elde edilen katma değer, işgücü piyasası, teknolojik olanaklar ve ekonomi politikaları gibi etkenler belirlemektedir. Ülkemiz, yeterli yeraltı kaynakları ve rezervlerine sahip olmasa da, mevcut üretimi, istihdamı ve üretimden sağladığı katma değerle dünyada sayılı ekonomiler arasında bulunmaktadır. 718 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla ile dünyada ekonomik büyüklük bakımından 18. sırada yer almaktayız. Ülkemizde son dönemde mevcut ekonomi politikaları ve bu yönde kararlılık ve hedeflerle, dünyada iyi bir konuma doğru gittiğimizi söyleyebilirim. Özellikle Türkiye Cumhuriyetinin 100. kuruluş yıldönümünde, 2023 vizyonumuzda hedef olarak konulan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz, hiçbir zaman küçümsenmeyecek, hatta ulaşılmasında herkesin üzerine düşeni yapması gereken bir hedef olarak önümüzde durmaktadır. Fakat şu da bir gerçek ki! Dünyada ekonomik anlamda güçlü ve zengin bir ülke olmak için, nitelikli üretime, bilgiye, teknolojiye daha fazla önem vermek, çok çalışmak, katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelmek gerekiyor. Bunun yanında pazar olanaklarını geliştirme ve yeni pazar alanları oluşturmak gerekiyor” dedi.

Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Öğretim Üyesi ve Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin ise konferansında, dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin değiştiğini ve gelecekte Asya ve Afrika olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Prof. Dr. Alkin, “2016 yılında 830 milyar dolar milli gelirle dünyada ekonomik büyüklük bakımından 13. sırada yer alan Türkiye’miz, 2050 yılına kadar ortalama yüzde 3 büyümesi hedeflenmektedir. Bu öngörü ile Türkiye ekonomisinin 2030 yılında 1 trilyon 705 milyar dolar ile 12. sıraya, 2050 yılında ise 4 trilyon 87 milyar dolarla 11. sıraya yükselmesi hedeflenmektedir. 2060 yılında en yüksek nüfus düzeyine yükselecek olan Asya, 5,3 milyar nüfusu gördükten sonra, yaşlanan nüfusu ile 2100’de 4,9 milyar gerileyecek; ancak hala en yüksek nüfusa sahip kıta olacak. Afrika ise hiç ara vermeden nüfusunu arttırarak, 2100’de 4, 4 milyara ulaşacak. İki kıta dünya nüfusunun yüzde 83’ünü oluşturacak ve tüketim ve üretim merkezi olmayı sürdürecek” dedi.

Prof. Dr. Kerem Alkin, konferansında Türkiye’de 2005 ile 2016 yılları arasındaki tüketici güven indeksini değerlendirirken, bu tarihler arasında Türkiye’de yaşanan ve ülkeyi olumsuz yönde etkileyen tüm önemli olayların hiçbirinin tesadüfi olmadığını ve hepsinin dış odaklı ve altında yatan nedenin ise Türkiye’yi ekonomik ve siyasi yönden zayıflatma gayretlerinin olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Alkin, “Zor dönemlerimizde bizi ayakta tutan en önemli unsurlardan biri destansı birlik ve beraber duruşumuzdur. Asla ve asla bu formatında değişmemesi lazım” diye konuştu.

Soru-cevapla tamamlanan konferansının sonunda ise Rektör Güven, konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin’e üniversitenin plaket ve çini vazosunu takdim etti.



  Video için tıklayınız
09 Mart 2018 Cuma
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER