Türkiye- Afganistan Dostluk Gecesi ERÜ'de Düzenlendi.

Türkiye- Afganistan Dostluk Gecesi ERÜ'de Düzenlendi.
Erciyes Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Koordinatörlüğü, Milli Türk Talebe Birliği ve Sosyal Kültürel Paylaşım Kulübü tarafından “Türkiye- Afganistan Dostluk Gecesi” düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Afganistan Ticaret Eski Bakanı ve Afgan Millet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Anwar Ul HAQ AHADY, Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Ak Parti Kayseri Milletvekili ve MTTB Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel, Kayseri İl Müftüsü Şahin Güven’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Afgan öğrencilerin ilahi okuması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan ERÜ Sosyal, Kültürel Paylaşım Kulübü Başkanı Beşir Ahmed Haydari, “Türkiye ve Afganistan coğrafi olarak birbirine yakın olmasa da kardeş ülkelerdir. Bu dostluğun başta dini olmak üzere birçok sebebi vardır. İki ülke arasında hem resmi hem gayri resmi ilişkiler Osmanlı Devleti zamanından beri devam etmektedir. Osmanlı Devleti bizleri himaye etmiştir. Fakat ilişkilerimizin resmiyete dökülmesi 1 Mart 1921’de Moskova’da imzalanan dostluk anlaşmasıyla gerçekleşmiştir. Bunun ardından Sadabat Paktı ile daha da güçlenmiştir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğun çok eskilere dayandığını kaydetti.
 Rektör Güven, “Türkiye ile Afganistan arasındaki ilişkiler çok eskilere dayanıyor. Fakat en iyi bildiğimiz Çanakkale savaşında Afgan kardeşlerimizin bize canlarıyla, mallarıyla ve dualarıyla destek olmalarıdır. Ne yazık ki; Afgan kardeşlerimiz 15-20 yıldır kötü günler yaşıyor. Biz Erciyes Üniversitesi olarak Türkiye’deki bütün kurumlar gibi elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Şu anda üniversitemizde çok sayıda Afgan kardeşimiz eğitim görmekte. Daha önceki yıllarda da çok sayıda mezun verdik. Dileğimiz şu anda eğitim gören öğrencilerimizin başarılı bir şekilde mezun olarak, döndüklerinde ülkelerine hizmet etmeleridir. Aynı zamanda bu öğrencilerimiz bizlerin de kültür elçileri olacaktır” dedi.
Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun ise konuşmasında, “Tarihe baktığımızda iki ülke liderlerinin ilişkilerimizi çok sağlam bir temel üzerine kurduğunu görüyoruz. Bizim dinimiz ortak Müslüman ülkeleriz. Ortak bir kültürümüz var. Siz Afganistan’a gittiğinizde Ben Türk’üm dediğiniz zaman sizi kardeş olarak görürler. Afganistan’la Türk Bayrağı elinizde olduğu zaman güvenliğiniz sağlanmış demektir. Bizim aramızdaki ilişki siyasi, stratejik bir ilişki değil kardeş ve dostluk ilişkisidir” diye konuştu.

Son konuşmacı Afganistan Ticaret Eski Bakanı ve Afgan Millet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Anwar Ul HAQ AHADY ise, “Türkiye’deki ilk ziyaretim bende çok güzel etki bıraktı. Türk halkının yakınlığını görünce çok memnun oldum. Türkiye’nin ekonomik durumunun güçlenmesi ve dünyadaki gelişen ülkelerin arasına girmesi de bizi oldukça sevindiriyor. Temennimiz dostumuz olan Türkiye’yi her zaman iyi yerlerde görmek” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr Muhammet Güven, Afganistan Ticaret Eski Bakanı ve Afgan Millet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Anwar Ul HAQ AHADY ve Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun’ a plaket takdim etti.
Daha sonra Prof. Dr. Anwar UIHAQ AHADY ise, Ak Parti Kayseri Milletvekili ve MTTB Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan’a geleneksel kıyafetlerini hediye etti.

13 Mart 2017 Pazartesi