×
×
HABERLER
Üniversite Hastaneleri Birliği (ÜHB) 19. Toplantısını Erciyes Üniversitesi’nde Yaptı
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Üniversite Hastaneleri Birliği (ÜHB) 19. Toplantısını Erciyes Üniversitesi’nde Yaptı

Üniversite Hastaneler Birliği 19’uncu toplantısı Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda üniversite hastanelerinin sorunları ve çözüm önerine tartışıldı.

Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Süleyman Kamçı, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven’in yanı sıra çok sayıda üniversite rektörü, tıp fakültesi dekanı, hastane başhekimi ve kurum yöneticisi katıldı.

Toplantı, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekiner, Gevher Nesibe Şifahanesi hakkında yaptığı sunum ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan açılış konuşmalarında ise Erciyes Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhammet Güven, toplantı hakkında bilgiler verdi.

Rektör Güven, “Üniversite Hastaneler Birliği macerası 2009 yılında başladı. İstanbul Üniversitesinin ev sahipliğinde ilk toplantı düzenlenmişti. Amaç üniversite hastanelerini bir araya getirmek, sorunlarını birlikte paylaşmak ve çözüm önerileri getirmekti. O toplantının ilk konuşmacısı da başhekim sıfatıyla bendim. O zamanlar sadece bir platform olarak başlanılmıştı. Daha sonra de dernek olarak devam etti. Bu yılda 19’uncusunu burada yapmaktayız. Bu 9 yılda yapılan toplantılarda çeşitli kamu kurumları, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, YÖK olsun. Üniversite Hastanelerinin sorunlarını paylaşıp bunlara çözüm önerileri getirmeye çalıştı. Bir kısmında başarılı oldu, bir kısmında başarılı olamadı. Ama en azından farkındalığın oluşturulması açısından çok önemli. Burada belki hiç üniversite hastaneler birliği toplantısına katılamayan yöneticilerimiz var. İnşallah verimli bir toplantı olur. Bu toplantı neticesinde alınacak kararlar da ilgili kurumlara elbette bildirilecek” dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak ise yaptığı açılış konuşmasında Üniversite Hastaneleri Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasında üniversite hastaneleri birliğinin son dönemde ciddi çalışmalara imza attığını kaydeden Prof. Dr. Solak, “2016 yılında ekonomik koordinasyon kurulunda alınan ön kararlara kadar ciddi toplantılar yapıldı. İlgili Bakanlığa, Başbakanlığa, Sayın Cumhurbaşkanımıza önerilerimizi ilettik. Özellikle Ekonomik Koordinasyon Kurulunun kararlarına Çukurova Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar hocamız katılarak, dernek görüşlerimizi yöneticilere ve kamuoyuna sundu. Yasa değişiklikleri gündeme geldi. Üniversite hastanelerinin mevcut pozisyona ilişkin, tek elde toplanmasına ilişkin, yönetilemiyor, borçları çok gibi, değişik kamuoyuna sunulan görüşler çerçevesinde bir dalgalanma oldu. Bu kapsamda UHB yönetimi yaptığı toplantılarla, alt komisyon çalışmalarıyla yasa değişikliklerini ilişkin, üniversite hastanelerinin nerede olması, nasıl olması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunarak bugüne geldi. Yine 2015 yılında ilk kez üç üniversitenin global bütçe kapsamına alındığından bu yana bu yıl itibariyle 40 üniversite global bütçeye geçti ama Sağlık Bakanlığından farklı gider bazlı değil, gelir bazlı şeklinde. Buna bağlı olarak da Üniversite Hastaneleri Birliği görüşlerini, aynı bakanlığa bağlı hastanelerde yapılan gider bazlı şekilde uygulanması için çalışmalarını yaparak önerilerinde bulundu. Kamuoyunda en fazla borçlu hastaneler konumunda ifade edilen hastanelerimize yönelikte bunun borç olmadığı, faaliyet zararı şeklinde değerlendirilmesi gerektiği dâhilinde hem raporlarla açıklamalarda bulunuldu. Hem de yapılan toplantılarda bunlara ait detaylı bilgiler verildi. Tüm bu süreçte YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç hocamın döneminde hiç bugüne kadar olmadığı şekilde Üniversite Hastaneleri Birliği’nin sorunları, mevcut durumu üstlenildi” dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a üniversite hastanelerinin sorunları ve çözüm önerileri ile alakalı 7 maddelik mektup yazıldığını kaydeden Prof. Dr. Solak gönderilen mektubu okudu.

Vali Süleyman Kamçı ise konuşmasında, Üniversite Hastaneler Birliği 19’uncu toplantısının Kayseri’de yapılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Düzenlenen toplantının üniversite hastanelerinin daha iyi koşullara kavuşturulması konusunda istişare imkânı olacağını kaydeden Vali Süleyman Kamçı, “Ülkemizdeki üniversite hastanelerinin üst düzey yöneticilerini ilimizde ağırlıyor olmaktan duyduğumuz mutluluk son derece önemli. Kayseri’de bu toplantının yapılıyor olması hepimizi mutlu etmiştir. Kayserimiz, sahip olduğu eğitim ve sağlık imkânlarını sosyal ve ekonomik yönleriyle çevre iller için bir cazibe merkezi konumunda olmasının yanı sıra, ülkemizin önemli büyükşehirlerinden birisidir. İlimizde bulunan 2 devlet ve 1 vakıf üniversitesi yükseköğretim hizmetlerinde başarılı bir şekilde yer almaktadır. Ülkemiz için son derece önemli olan araştırma üniversitelerinden birinin de Erciyes Üniversitesi olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. İçerisinde tıp fakültesi mevcudu olan Erciyes Üniversitemiz açıklanan 2016-2017 üniversiteler sıralamasında 9. sırada yer almayı başarmıştır. Üniversitemizin ilimiz ve çevre iller için en önemli özelliklerinden birisi de, üniversite hastanesi ile vatandaşlarımıza sunduğu kaliteli sağlık hizmetidir. İlimizdeki toplam yatak kapasitesinin 4’te 1’i olan 4 bin 235 yatak ile hizmet veren üniversite hastanemizde toplam 720 hekim görev yapmaktadır. Bu toplantı vesilesiyle hem ilimiz, hem ülke genelindeki üniversite hastanelerinin daha iyi koşullara kavuşturulmaları, sorunları ve çözüm önerileri gibi önemli konularda istişare imkânı olacaktır. Bu toplantı ile iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına da katkı sağlanacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

Açılış konuşmaların ardından ise oturumlara geçildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın başkanlığında gerçekleştirilen “Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri” konulu oturumda Dr. Mustafa Özderyol, Prof. Dr. Bahaddin Güzel, Prof. Dr. Kudret Doğru, Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Dr. Yılmaz Keskindemirci sunum yaptı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın başkanlığında gerçekleştirilen “Üniversite Hastanelerinde Tıp Eğitimi ve Bilimsel Araştırmalar” konulu oturumda ise Prof. Dr. Muhammet Güven, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ile Prof. Dr. Haluk Özen sunum yaptılar.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven’in kısa değerlendirmesinin ardından ise plaket törenine geçildi.

Oturumlarda sunum yapan idarecilere, ev sahibi Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven tarafından plaket verilmesiyle toplantı sona erdi.

 Video için tıklayınız


17 Ekim 2017 Salı
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER