Üniversitemizde “Cengiz Aytmatov’u Anma Programı” Düzenlendi

Üniversitemizde “Cengiz Aytmatov’u Anma Programı” Düzenlendi

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Ufuklar Derneği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)  tarafından “Cengiz Aytmatov'u Anma Programı” düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Fikret Kara ile Doç. Dr. Mehmet Kasım Özgen, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aktan, Yeni Ufuklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Argunşah, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Argunşah, Cengiz Aytmatov'un çok önemli bir yazar olduğuna dikkat çekti.

Argunşah, “Kazak ve Kırgız bozkırlarının, dağlarının, göllerinin en canlı tasvirlerini onun romanlarında okuduk. Bozkırın insanlarını bu insanların yaşantılarını ve aşklarını, çilelerini yine onun romanlarından öğrendik” dedi.

Yeni Ufuklar Dernek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Argunşah ise konuşmasında, dernek faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, Cengiz Aytmatov'u Kayseri'de anmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Kırgız öğrenciler, Aytmatov'un eserlerinden kısa kısa bölümler okudu.

Daha sonra Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner, Türk Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk ve Kayseri Atlı Okçuluk Kulübü Başkanı Sami Genel'e “Yeni Ufuklar 2018 Türk Kültürüne Hizmet Ödülü” verildi.

Ödül töreninin ardından, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı, Kırgızistan Halk Şairi Kocageldi Kuliyev, Yazar İmdat Avşar ve Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov tarafından Cengiz Aytmatov'un hayatı ve eserlerinin anlatıldığı panel gerçekleştirildi.

24 Aralık 2018 Pazartesi